Светски дан особа са Дауновим синдромом обележен је данас у Центру за спорт и рехабилитацију ОСИ „Искра“ са циљем да се скрене пажња на проблеме и потребе особа са овим синдромом и њихових породица. Скуп коме је присуствовала Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту организовала су удружења „Егал“ и Даун Крагујевац. Истим поводом, синоћ је у Позоришту за децу одржано и донаторско вече које је наишло на велики одзив наших суграђана.

Светски дан особа са Дауновим синдромом се обележава у читавом свету од 2006. године као дан када се прича о превазилажењу различитости. Њихов симбол су и шарене чарапице различитих боја које треба да скрену пажњу на различитост, али и на њихове могућности и постигнућа. Захваљујући удружењу превазилазе се бројни проблеми са којима се суочава око 80 породица које имају децу и младе са Дауновим синдромом. Највише им значи подршка у смислу превенције дискриминације.

Удружење им пружа значајну подршку, али област у којој видим могућност за њихову бољу социјалну инклузију је социјално предузетништво. Удружење је показало велико интересовање за ову тему, одржали смо неколико радионица, тако да очекујем резултате и помаке у овој области – казала је Дамњановић.

Удружење Даун Крагујевац је основано 2021. године и окупља око 80 породица чији чланови, деца и млади имају Даунов синдром. Удружење је добило подршку града, програмску и пројектну, добило је свој простор и учествује у раду Савета за унапређење положаја особа са инвалидитетом.

То су посебна деца, деца Сунца, деца пуна љубави којима је итекако потребна пажња и средине и друштва и локалне заједнице и свих актера који могу да помогну да се и они осећају лепо са нама. Мислим да „даун“ полако излази из сенке тако да ће та тиха, добра, дивна бића бити видљивија у друштву. Они имају таленте, веома су креативни али нису самостални. Њима је потребна подршка васпитача, породице или друштва. Имају велике проблеме са признавањем права на туђу негу. Потребна им је стална подршка и доста нових социјалних услуга (предах смештај, више дневних боравака, становање уз подршку) – каже Биљана Радовановић, председница удружења Даун Крагујевац.

Обележавању Светског дана особа са Дауновим синдромом у „Искри“ придружили су се чланови Асоцијације студената фармације из Крагујевца и Центра за пружање услуга социјалне заштите „Зрачак“ из Чачка.