Gradovi pobratimi

 

Nakon demokratskih promena u Srbiji, Kragujevac je ulagao velike napore da uspostavi pokidane veze sa gradovima pobratimima i partnerima iz inostranstva. Neki od kontakata su uspostavljeni pre nekoliko decenija, ali su usled izolacije zemlje u međuvremenu bili prekinuti, dok su neke veze, nakon uspostavljanja nove vlasti, uspostavljene kao potpuno nove. Kragujevac se, tako, danas može pohvaliti prijateljskim odnosima sa velikim brojem gradova u inostranstvu od kojih su neki formalizovani potpisivanjem odgovarajućih dokumenata, dok sa drugim brojem gradova održava sadržajne kontakte, ali bez potpisanih dokumenata o bratimljenju.

 

1. Prvu POVELjU o pobratimstvu Kragujevac je potpisao 1967.godine sa francuskim gradom SURESNES (www.ville-suresnes.fr) i na taj način se priključio Svetskoj federaciji gradova blizanaca pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

Saradnja sa Sirenom bila je prekinuta u periodu od 1992-1997.godine zbog odluke ovog francuskog grada da, u periodu sankcija prema Srbiji, suspendije Povelju. Kontakti i saradnja su nastavljeni nakon promene vlasti u Srbiji.

2. Veoma intenzivnu saradnju Kragujevac ostvaruje sa rumunskim gradom PITESTI (arg.pitesti.ro), sa kojim je 1971.godine zaključio Protokol o saradnji i koji je, nakon tri decenije veoma uspešne saradnje, prerastao u POVELjU o bratimljenju.

3. Iste godine, 1971, zaključena je i POVELjA o bratimljenju sa poljskim gradom BIDGOSCEM (www.bydgoszcz.pl).

4. Od 1975.godine na snazi je i POVELjA o prijateljstvu i saradnji sa italijanskim gradom CARARA(www.comune.carrara.ms.it), iste godine 20. oktobra potpisana je i Povelja o bratimljenju sa gradom FOČA iz Republike Srpske.

5. Nakon Protokola o saradnji (iz 1977.), 18. maja 2002.godine potpisana je POVELjA o bratimljenju sa poljskim gradom BIELSKO BIALA (www.bielsko-biala.pl).

6. Na inicijativu američkog grada SPRINGFIELD (www.ci.springfield.oh.us)/ u Kragujevcu je 16. jula 2002.godine potpisana POVELjA o bratimljenju.

7. Trogodišnja uspešna saradnja i prijateljstvo sa gradom Reggio Emilia (www.municipio.re.it) potvrđeni su Poveljom o bratimljenju 27.01.2004.godine.

Pored ovih, Kragujevac sarađuje sa još nekim gradovima u inostranstvu, na različite načine. Naročito je izražena saradnja sa nemačkim gradom Ingolstatom i Hanoverom, preko kojih je nemačka vlada pružala pomoć Kragujevcu .

Od februara 1982.godine, grad Kragujevac je član Svetske unije gradova stradalnika, gradova mira. Od 1991.godine je član Međunarodnog udruženja gradova dobitnika ” Vesnika mira ” što je značajno priznanje koje je gradKragujevac dobio od strane Ujedinjenih Nacija.

13. novembra 2008.godine pokrenut internet sajt posvećen bratimljenju gradova – www.twinning.org. Izrada sajta realizovana je od strane Saveta evropskih opština i regiona CEMR međunarodne organizacije koja okuplja asocijacije lokalnih vlasti iz cele Evrope. Takođe, ističemo da je Stalna konferencija gradova i opština, kao član CEMR, imala značajnu ulogu pri izradi prezentacije i to tako što je učestvovala u osmišljavanju sadržaja sajta, ali i sprovela prevođenje sajta na srpski jezik.

 

Grad Država Status
Siren Francuska Povelja o bratimljenju
Bidgošč Poljska Povelja o bratimljenju
Pitešti Rumunija Povelja o bratimljenju
Trenčin Slovačka Ugovor o prijateljstvu i saradnji
Ohrid BJR Makedonija Ugovor o bratimljenju
Karara Italija Povelja o prijateljstvu i saradnji
Bijelsko Bjala Poljska Povelja o bratimljenju
Ređo Emilia Italija Povelja o bratimljenju
Suncheon Koreja Sporazum o prijateljstvu i saradnji
Bat-Yam Izrael Sporazum o saradnji
Drama Grčka Protokol o saradnji
Springfild USA Povelja o bratimljenju
Opola Poljska Protokol o saradnji i prijateljstvu
Ingolštat Nemačka Protokol o saradnji i prijateljstvu
Hanover Nemačka Protokol o saradnji i prijateljstvu
Mostar  BIH Protokol o saradnji i prijateljstvu
Foča Republika Srpska Protokol o saradnji i prijateljstvu
Karlovac R. Hrvatska Povelja o bratimljenju
Mogilev Belorusija Povelja o bratimljenju
Smolensk Rusija Protokol o saradnji i prijateljstvu
Bar Crna Gora Sporazum o saradnji
Jerihon Palestina Sporazum o saradnji
Opština Stari grad Sarajevo BIH Sporazum o saradnji
Kijov Češka Republika Memorandum o saradnji
Ningbo Kina Memorandum o razumevanju
Zubin potok AP Kosovo i Metohija Sporazum o saradnji (inicijativa Vlade RS)
Split Hrvatska Povelja o bratimljenju
Sjan Kina Sporazum o saradnji