Opšti podaci

Grad Kragujevac je privredni, administrativni, obrazovni, zdravstveni, kulturni i sportski centar Šumadije. Nalazi se na raskrsnici glavnih državnih puteva i magistralnih saobraćajnica, odmah do železničkog i drumskog koridora 10 koji povezuje Kragujevac sa ostatkom Srbije i Evrope.

Kragujevac je južno od Beograda udaljen 140 kilometara i severno od Niša 150 kilometara. Prostire se na površini od 835 kvadratnih kilometara. Podignut je na obalama Lepenice, u Kragujevačkoj kotlini, gde se dotiču krajnji ogranci šumadijskih planina: Rudnika, Crnog Vrha i Gledićkih planina.

Kragujevac je sedište Šumadijskog upravnog okruga. Na teritoriji Kragujevca nalazi se i geografski centar Srbije, osam kilometara severnozapadno od centra grada u ataru sela Drača.

Zahvaljujući dobrom položaju, do Kragujevca se može stići iz nekoliko pravaca:

  • od Beograda i Niša auto – putem E-75, preko Batočine, gde se priključuje pravac iz Jagodine,
  • od Beograda auto – putem do Malog Požarevca preko Mladenovca i Topole,
  • od Kraljeva preko Gruže i Ravnog Gaja, gde se priključuje put koji ide od Čačka i Mrčajevca,
  • od Jagodine preko Sabante, gde se priključuje put iz Kruševca, Trstenika i Rekovca,
  • od Gornjeg Milanovca preko Vraćevšnice.

Grad Kragujevac odlikuje relativno dobra demografska situacija u pogledu kretanja broja stanovnika, prosečne starosti i obrazovne strukture, u poređenju sa ostatkom Srbije. Sa 171.186 stanovnika (po popisu iz 2022. godine) grad je po veličini prvi u Šumadiji, a četvrti u Republici Srbiji. Teritoriju grada čine 57 naseljenih mesta sa 78 mesnih zajednica. Na gradskom području živi 146.315 stanovnika, a na seoskom 24.871.

U obrazovnoj strukturi stanovništva najveće učešće ima stanovništvo sa završenom srednjom stručnom spremom (57 posto) i stanovništvo koje ima završeno osnovno obrazovanje (15%), dok stanovništvo sa završenim višim obrazovanjem učestvuje sa 7%, a sa visokim obrazovanjem 17%.

U Kragujevcu je kompjuteski pismeno 49 posto, dok rad na računaru delimično poznaje 27 procenta.

Kragujevac je danas uz Beograd, Novi Sad i Niš, nosilac prostornog, odnosno integrisanog i održivog razvoja Republike Srbije u celini. U proteklih pola veka Kragujevac je doživeo značajno povećanje broja stanovnika, zahvaljujući, pre svega, njegovoj ulozi regionalnog, ali i nacionalnog industrijskog centra. Stepen urbanizacije Kragujevca u pomenutom periodu je bio veći od ostatka Srbije, a Kragujevcu nije gravitiralo samo stanovništvo iz okoline, već iz čitavog regiona, ali i drugih delova Srbije.

U pogledu zaposlenosti, Kragujevac prati trendove koji se dešavaju u čitavoj Srbiji. Nakon značajnog pada broja zaposlenih u toku svetske ekonomske krize koja se odrazila i na lokalnu ekonomiju, u Kragujevcu se od 2011. godine beleži konstantan rast broja zaposlenih. U 2022. godini, u Kragujevcu je bilo zaposleno 59.659 ljudi, što je najveći broj zaposlenih još od vremena globalne ekonomske krize. Gledano po sektorima, najveći broj ljudi je zaposlen u prerađivačkoj industriji (31 odsto), i sektoru trgovine (15 odsto), a slede zaposleni u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti (9,6 odsto), obrazovanju (8,5 odsto), građevinarstvu (4,5 odsto) i sektoru saobraćaja i skladištenja (4,3 odsto).

U periodu od 2011. godine do danas, u Kragujevcu se beleži porast broja privrednih društava i preduzetnika na 1.000 stanovnika, po stopi većoj od republičkog proseka. U gradu, po podacima iz 2023. godine, posluje 1.885 privrednih društava (12 na 1.000 stanovnika) ili, 263 više u odnosu na baznu godinu i 9.031 preduzetnik (52 na 1.000 stanovnika), što je za 3.221 više u odnosu na 2011. godinu.

Nezaposlenost u gradu Kragujevca je najmanja u poslednjih sedam godina (22.106 nezaposlenih 2015.g.) i iznosi 12.278 (podaci za septembar 2023. godine), što je u odnosu na broj aktivnog radnog stanovništva 11,5%. Gledajući strukturu nezaposlenih, najveći broj njih je sa srednjom stručnom spremom i iznosi 6.863, starijih od 50 godina ima 5.314 kao i onih koji najduže čekaju na posao, 2.712 preko 10 godina, od čega su 1.872 žene.