Nakon godinu dana od potpisivanja komercijalnog ugovora u Državnom data centru u Kragujevcu, jedan od svetskih IT giganata, otvorio je prvi Oracle Cloud regionalni centar u Jugoistočnoj Evropi. U prisustvu predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila, ministra informisanja i telekomunikacija, Mihaila Jovanovića, ministarke za brigu o porodici i demografiju, Darije Kisić, v.d. direktora Kancelarije za IT i eUpravu Milana Latinovića, gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića i direktora Data Cloud Techology, Danila Savića počeo je sa radom regionalni centar.

U okviru otvaranja Oracle klaud regionalnog centra, u prisustvu potpredsednika za klaud tehnologije i regionalnog direktora za Severnu i Istočnu Evropu kompanije Oracle, Keneta Johansena, potpisan je prvi komercijalni ugovor između ove korporacije i Telekom Srbija, čime je najveća domaća telekomunikaciona kompanija postala prvi korisnik javne Oracle Cloud infrastrukture.

U Kragujevcu, samom srcu Šumadije dešava se saradnja IT timova, kazao je ambasador SAD Kristofer Hil i izrazio poštovanje za uložene napore, pre svega Vladi Republike Srbije koja je fokusom na IT tehnologiju stvorila Srbiju kakva je danas. Želim da se zahvalim i uspešnoj IT kompaniji Oracle i njihovoj veri u budućnost ove zemlje i ljude Srbije koji angažovano rade jer žele da izgrade Srbiju kao brend. Velika mi je čast što sam ovde i imam priliku da vidim nešto što je danas najbolje što svet ima. Srbija sa svim ovim gleda i ide napred, kazao je ambasador Hil. 

Ovo je izuzetno važan dan za Kragujevac i za čitavu našu IT industriju koja je u poslednje dve godine postala motor razvoja srpske ekonomije. Otvaranjem svog prvog regionalnog centra u Jugoistočnoj Evropi ovde u Državnom data centru u Kragujevcu, srcu Šumadije Oracl je pokazao veru u našu zemlju, a pre svega u naše ljude i kapacitete za razvoj u budućnosti, kazala je premijerka Brnabić.

Zahvaljujući Oraclovom prisustvu u Srbiji i Kragujevcu i otvaranjem centra već imamo zainteresovane kompanije da možda slične centre otvore u Kragujevcu. Za dalje jačanje Kragujevca kao svojevrsnog IT centra u Srbiji za nas je sledeći važan korak investiranje u izgradnju Inovacioni distrikt u okviru koga će biti kancelarije poput Oracla, zatim naučno-tehnološki park, nacionalni sajber sekjuriti centar i prostor za startap kompanije. Time obezbeđujemo otvaranje novih radnih mesta i stvaramo atmosferu u kojoj će kompanije znati da ovde mogu bezbedno da investiraju i da im iz Kragujevca pružamo sve usluge i komfor. Imamo jasne planove za Kragujevac, našu Šumadiju i znamo kako dalje da vodimo Srbiju u budućnosti - da naši mladi ostaju ovde ali i da se iz inostranstva vraćaju u svoju zemlju, kazala je Brnabić, zahvalivši se ambasadoru Hilu na podršci i Oraclu na poverenju. Ona je izrazila nadu da će u skorijoj budućnosti U Srbiju doći još mnogo ovakvih kompanija a za to nam je Oracl otvorio vrata, poručila je premijerka Brnabić. 

Oracle u Srbiju investira više od 20 godina i danas je veliki dan za našu kompaniju, kazao je potpredsednik za klaud tehnologije i regionalni direktor za Severnu i Istočnu Evropu kompanije, Kenet Johansen. To znači da odavde počinje budućnost ulaganja i izgradnja jedinstvenih usluga. Želimo da omogućimo sagledavanje potencijala i pružimo usluge za poslovanje kako unutar tako i van Srbije. Srećni smo što smo danas ovde i što smo na raspolaganju našim klijentima, rekao je Johansen. 

Odluka Oracla, jedne od najvećih IT kompanija na svetu, da na komercijalnoj osnovi zakupi prostor i čuva svoje podatke baš u Srbiji, ovde u Kragujevcu, u Državnom data centru - pokazuje da smo mi kao država, naše institucije, naši stručnjaci svojim znanjem i zalaganjem, uspeli da pobedimo na veoma konkurentnom i oštrom IT tržištu najrazvijenije evropske zemlje. Ovo je kruna napornog, odlučnog i posvećenog rada velikog tima, na čelu sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, rekao je ministar Jovanović. To je slika Srbije koju danas želimo da pošaljemo u svet, to je pobeda Vlade RS i svih naših građana, to je novi imidž Srbije, predvodnika u digitalizaciji, transformaciji i znanju, poručio je ministar Mihailo Jovanović.

Beskonačno sam srećan zbog svega što se dešava u sferi IT u Kragujevcu, kazao je gradonačelnik Nikola Dašić. Državni data centar je za nas pravo bogatstvo a to se sad i pokazuje kada nam dolaze svetski lideri, IT giganti poput Oracla. To će i druge strane kompanije dovesti u Kragujevac, jer Kragujevac postaje južnoevropska ’’silicijumska dolina’’. Iz bilo kog dela sveta da angažujete Oraclove servise u padajućem meniju će se pojaviti Srbija i Kragujevac i to je velika stvar, istakao je gradonačelnik Dašić. U svetlu digitalne transformacije Kragujevac će biti jedan od pet gradova u Srbiji koji će imati naučno -tehnološki park u okviru kojeg će biti izgrađen Inovacioni distrikt. To će upravo biti još jedan podstrek za mlade naučnike i stručnjake, za naš Univerzitet i sve ljude koji se bave sličnim stvarima, da ostanu ovde i stvaraju najveća svetska dostignuća u svojim oblastima jer Kragujevac ima sve svetske uslove za to, poručio je gradonačelnik Kragujevca. 

Investicija, koju je korporacija Oracle uložila u ovaj regionalni centar, otvara dodatne mogućnosti za dalji razvoj IKT sektora u Srbiji ali i usavršavanje i zapošljavanje kadrova iz ove oblasti. Svaka kompanija u Srbiji ima priliku da iskoristi prednosti performansi i bezbednosti Oracle klaud infrastrukture (OCI) koja fleksibilno podržava obim i rast različitih industrija i sektora, uključujući zdravstvo, maloprodaju i bankarstvo.