Grad Kragujevac je ušao u uži izbor gradova i opština u kojima će nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ realizovati projekte Podrška socijalnom uključivanju u Srbiji i Socijalno pravedni grad. Tim povodom sa predstavnicama GIZ-a, u zgradi Gradske uprave sastala se dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu sa saradnicama i predstavicima resornih uprava i institucija i civilnog sektora.

Dosadašnja saradnja sa GIZ-om realizovana u dva ciklusa od po tri godine kroz različite projektne aktivnosti za koje smo imali značajnu podršku nemačke saradnje bila je izuzetna, kazala je dr Damnjanović, članica Gradskog veća. Institucionalnim kapacitetima, usvajanjem strateških dokumenata veoma važnih za jednu lokalnu samoupravu i realizacijom  brojnih projekata do sada, bili smo grad primer dobre prakse. Sada je pred nama nov ciklus sa GIZ-om i to u projektima Socijalno pravedni grad, koji će biti realizovan u dve jedinice lokalne samopurave u Srbiji i Socijalno uključivanje u Srbiji, objasnila je dr Damnjanović i izrazila nadu da ćemo, nakon sveobuhvatne procene a kao primer dobre prakse i ubuduće nastaviti saradnju i dobiti podršku za nove projekte.

Radni sastanak je usledio nakon popunjavanja sveobuhvatnog upitnika koji je dao demografski, strateški i institucionalni okvir za socijalno i ekonomsko uključivanje žena i drugih osetljivih grupa sa fokusom na Rome i Romkinje ali i druge vulnerabilne kategorije. Cilj sastanka bila je detaljnija razmena informacija i zajedničko sagledavanje potencijala za saradnju.