Za učesnike Regionalnog festivala mladih ''Mala noćna muzika'', Danka Andonovski, članica Gradskog veća za incvesticije i upravljanje projektima i Stefan Jovanović, pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom, organizovali su prijem u Svečanom salonu zgrade Gradske uprave.

Značaj ovakvog projekta je najpre u razmeni iskustava sa gradovima iz regiona i istovremeno da još jednom se susretnemo sa predstavnicima gradova naših pobratima i prijatelja. To je najveća dobit ovakvog projekta, rekla je Danka Andonovski, članica GV i istakla da ne postoji nijedan bolji način da se jedan grad ulepša nego lepom muzikom na trgovima i ulicama grada kao što će  Kragujevac biti ovog vikenda, poručila je Andonovski.

Pored toga što ćemo nastupiti u dvadesetom gradu ove godine, kroz ovaj projekat smo imali prilike i da upoznamo kolege iz Makedonije i Republike Srpske i da sa njima razmenimo iskustva, da se družimo na kulturnim događajima u Kragujevcu, našem zajedničkom gradu prijatelju a da istovremeno nadogradimo svoja znanja ili naučimo nešto novo, kao na danas održanoj radionici Menadžment i marketing u kulturi, kazao je Miro Kruščić, umetnički rukovodilac i dirigent hora Antivari Musica iz Bara koji će večeras od 20 sati nastupiti na Đačkom trgu. Sve nas ovde veže zajedništvo u muzici, umetnosti i kulturi, poručio je Kruščić.

Godinama unazad gradovi Kragujevac i Foča sarađuju u oblasti sporta i kulture i ona se realizuje na dobrobit svih nas, kaže Igor Ćurčić, šef projektnog tima grada Foče. On ističe da su mogući i načini da se proširi saradnja i na druge festivale ili zajedničko apliciranje za nove projekte kod drugih fondova, za šta, čini mi se ima i volje i energije i znanja, dodaje Ćurčić.

Vesna Jovanovska, predstavnica Grada Ohrida zadužena za oblast kulture kaže da su ovakvi partnerski projekti za sve gradove učesnike veoma značajni najpre zbog razmene iskustava, informacija, načina za rešavanje pitanja u sprovođenju politike za mlade, ali sve u svemu uvek donose lepa iskustva, kazala je ona i izrazila nadu da će se i Ohrid biti nosilac sličnog projekta koji će zajednički sa Kragujevcom realizovati.

Projekat „Podrška promociji regionalnih aktivnosti civilnog društva na Zapadnom Balkanu“ ima za cilj da doprinese regionalnoj interkulturalnoj saradnji kroz organizovanje niza aktivnosti za mlade. Finansiran je od strane Western Balkan Funds (Fonda za Zapadni Balkan) i Evropske unije a u okviru Poziva za podnošenje predloga regionalnih projekata. Ukupan budžet projekta, u okviru kojeg se realizuje Regionalni festival Mala noćna muzika, je 18 hiljada evra, a učešće Grada je oko četiri hiljade evra. Partneri na projektu: Bar, Ohrid i Foča.

Večeras od 20 sati na Đačkom trgu u okviru Festivala nastupiće hor Antivari Musica iz Bara, Crna Gora, Orkestar mladih harmonikaša i kamerni ansambl FILUM-a, a sutra uveče, 4. juna Kvintet flauta iz Ohrida, Severna Makedonija, Vokalni trio i Hor Mali liceum. Od 10 sati u Biznis inovacionom centru za učesnike festivala će se održati druga edukativna radionica.