Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, Grad Kragujevac, Crveni krst Kragujevca i Zavod za transfuziju u osnivanju organizovali su prijem za višestruke dobrovoljne davaoce krvi kojima su ovom prilikom, u zgradi Gradske uprave, uručena vredna priznanja i zahvalnice. Uručeno je 16 priznanja davaocima koji su više od 10 puta dali krv, po 7 priznanja onima koji su krv dali 20 i 35 puta, 14 priznanja za davaoce koju su krv dali 50 puta, dva priznanja za one koju su dragocenu tečnost dali 75 puta i četiri priznanja za one koji su je dali 100 puta.

Prethodnih sedam godina, Grad Kragujevac je zahvaljujući broju dobrovoljnih davalaca krvi i broju prikupljenih jedinica krvi na godišnjem nivou dobijao priznanje koje se zove „Najhumanija sredina“. Dosta toga zavisi od promocije dobrovoljnog davalaštva ali i od brige i pažnje i odavanja počasti i priznanja dobrovoljnim davaocima, što mi i činimo dugi niz godina.

Grad Kragujevac podržava i finansira GO Crvenog krsta, a  kroz projekte u oblasti zdravstvene zaštite podržava i organizacije civilnog društva koje se takođe bave organizovanjem i promocijom dobrovoljnog davalaštva krvi – kazala je Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Crveni krst Srbije ima ulogu da se bavi motivacijom i promocijom dobrovoljnog davalaštva krvi. Još jedna važna karika, prema rečima Marice Patrnogić, pr-a Crvenog krsta Kragujevac je zdržavanje davalaca krvi.

 Upravo današnje aktivnosti koje organizujemo povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, pored promocije imaju za cilj da pokažemo da brinemo o davaocima, i ova priznanja su vid brige o njima, odnosno isazivanje poštovanja u ime čitave zajednice. Želim da podsetim da se svakom jedinicom krvi mogu spasiti tri odrasla čoveka, pa  prostom matematikom možemo videti koliko je svaki od ovih heroja učinio za našu lokalnu zajednicu – kazala je Patrnogić.

Priznanje „Široko srce“ koje dodeljuje Crveni krst Kragujevca, ovom prilikom dodeljeno je radnim organizacijama, obrazovnim ustanovama i udruženjima građana koji su ostvarili najbolje rezultate u oblasti davalaštva krvi tokom protekle godine.

Priznanje je uručeno i dr Gordani Damnjanović, dugogodišnjem volonteru Crvenog krsta i dugogodišnjem dobrovoljnom davaocu krvi za posebne zasluge u oblasti promocije dobrovoljnog davalaštva.

Nagrađenima su se obratili i prim.dr Stevan Kitanić, predsednika Crvenog krsta Kragujevca i dr Nikola Kastratović iz Zavoda za transfuziju krvi.