Nakon uspešno realizovana tri nivoa takmičenja Pažljivkove smotre – školske, opštinske i regionalne, danas je na kragujevačkom Šumadija sajmu otpočela republička smotra koja se održava 13. i 14. juna.

Deca predškolskog uzrasta i prvih i drugih razreda osnovnih škola iz 26 lokalnih samouprava u polufinalnim i finalnim republičkim nadmetanjima pokazaće koliko su naučila o bezbednom ponašanju u saobraćaju. U prethodnih šest meseci u tome su im aktivno pomagali vaspitači, učitelji i roditelji, kao i vršnjaci i dobro poznati lik Pažljivko uz pomoć knjiga, bojanki, crtanih filmova i drugih edukativnih materijala.

Projekat organizuje Agencija za bezbednost saobraćaja uz podršku lokalnih samoupraa i Saveta za poslove bezbednosti saobraćaja, sa ciljem da se kroz vršnjačku edukaciju i na interesantan način deci skrene pažnja na to šta je bezbedno, a šta nije u različitim saobraćajnim situacijama na putu od kuće do škole, kao i posle škole i kako se treba ponašati na ulici, u parku, u automobilu, ili autobusu…

Na početku finalnog dela takmičenja za prvake učesnike su pozdravili Branko Stamatović,, v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, Maja Angelovska, članica Gradskog veća za komunalne delatnosti, Slaviša Lakićević, načelnik Uprave saobraćajne policije MUP Srbije i Dušan Borković, automobilista i aktivni promoter bezbednosti u saobraćaju.

Ideja celog takmičenja jeste da deca nauče kako da budu bezbedna u saobraćaju. Za nas je svako dete koje je učestvovalo u Pažljivkovoj smotri pobednik samim tim što je naučilo nešto novo i korisno, a to su saobraćajna pravila, kako da sutra bezbedno dođe od kuće do škole, kako da se bezbedno vozi u automobilu, Radimo veliku i važnu stvar za bezbednost dece u saobraćaju i svako ko je uzeo učešće u ovom projektu dao je veliki doprinos naporima da ni jedno dete ne izgubi život u saobraćaju.

Zahvalni smo svakom detetu, roditelju, vaspitaču, učitelju, predstavniku lokalnih samouprava i svima koji su uzeli učešće na trudu i posvećenosti.“ – poručio je Stamatović.

Na ovogodišnjoj trećoj po redu Pažljivkovoj smotri učestvovao je najveći broj dece do sada, kao i najveći broj lokalnih samouprava. Preko 90.000 dece iz 71 lokalne samouprave imalo je priliku da kroz vršnjačku edukaciju i na zabavan način uči o pravilima bezbednog ponašanja u saobraćaju.

Maja Angelovska, članica Gradskog veća za komunalnu delatnost zahvalila se Agenciji za bezbednost saobraćaja i svim partnerima na projektu.

Veliko nam je zadovoljstvo i čast što se u našem gradu održava republička Pažljivkova smotra u kojoj učestvuju deca iz 26 lokalnih samouprava. Deca su u proteklih šest meseci na jedan veoma interesantan način usvajala nova znanja i potvrdila postojeća vezano za bezbedno ponašanje u saobraćaju. Slobodno možemo reći da je cilj projekta ostvaren, a to je unapređenje saobraćajne kulture kod dece kao najugroženije kategorije učesnika u saobraćaju. U toku je izrada projekta „Metodologija zona škola“ u okviru koga takođe sarađujemo sa Agencijom za bezbednost saobraćaja i dobijamo preporuke za uređenje zona škola u pogledu unapređenja putne infrastrukture i signalizacije – poručila je Angelovska.

Dušan Borković, automobilista i promoter bezbednosti u saobraćaju dao je savet deci, učesnicima Pažljivkove smotre da se trude da ono što su naučili tokom ovog projekta pokažu i ličnim primerom, odnosno svojim ponašanjem u saobraćaju.

Ja kao automobilista vozim brzo na trkačkoj stazi, ali ne i u saobraćaju. Ako me neko vidi da se trkam u saobraćaju, dajem loš primer. Tako i vi treba da budete promoteri u saobraćaju i date primer svojim vršnjacima i svojoj okolini – kazao je Borković.

Po završetku finalnog dela takmičenja za prvake, biće uručene diplome, medalje i pehari pobednicima. Sutradan, 14. juna na Šumadija sajmu će biti organizovano finale za učenike drugog razreda.