Za učenike i profesore Srednje škole za elektrotehniku i energetiku iz Sokolnica kod Brna u Češkoj koji u Kragujevcu borave u okviru projekta ’’Energija bez granica’’,  Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje,  u gradskoj kući upriličio je prijem. U okviru projekta koji zajednički realizuju Prva tehnička škola iz Kragujevca i srednja škola iz Sokolnica, generacije učenika su se upoznavale sa načinima rada,  razmenjivali znanja i iskustva u oblasti elektrotehnike.  Prijemu je prisustvovao v.d. direktora Prve tehničke škole, Nemanja Joksimović.

Dobrodošlicu i uspešan boravak gostima iz Češke poželeo je Aleksić, član Gradskog veća upoznajući ih sa istorijom i kulturom Kragujevca, ističući da je i danas jedan od značajnih univerzitetskih, pravosudnih, zdravstvenih, privrednih, sportskih a od skoro i tehnološko inovacionih centara, ali i da je svaka međunarodna saradnja veoma značajna.  U ovom projektu je utoliko značajnija jer je reč o razmeni iskustava učenika srednjih škola iz Kragujevca i Sokolnice, kazao je Aleksić, član Gradskog veća. Saradnja koja traje dve decenije otvara mnoge mogućnosti za mlade ljude koji osim druženja, razmenjuju i upotpunjuju svoja stručna znanja, stiču nova prijateljstva ali je i značajna jer mladima pruža priliku da u perspektivi  nastave svoje obrazovanje u Republici Češkoj, dodao je on.  

Sledeće godine saradnja škola iz Kragujevca i Sokolnice obeležiće 20. godina, tokom kojih su se generacije đaka upoznavale, razmenjivale znanja i iskustva, kaže Ožiška Tomkova, profesorka u Srednjoj elektrotehničkoj školi u Sokolnicama. Iz godine u godinu sve je veće interesovanje naših đaka za učešće u ovom projektu jer svaka grupa nakon posete Kragujevcu za svoje drugare uradi prezentaciju boravka koja pored redovnih nastavnih aktivnosti  i rada na projektnim zadacima, sadrži i posete značajnih kulturnih i istorijskih znamenitosti Kragujevca i ovog dela Srbije.