Svečanom dodelom diploma i nagrada Centar za rad sa talentovanom decom koji radi pod okriljem Centra za obrazovanje Kragujevac obeležio je prvu godinu rada koja je završena uspešnom i sa rezultatima koji to i potkrepljuju, nagradama koje su polaznici osvojili na državnim takmičenjima. U ime grada Kragujevca, polaznike Centra za rad sa talentovanom decom u sali Skupštine grada, pozdravio je Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada Kragujevca. Svečanoj dodeli diploma i nagrada, prisustvovao je i Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje.

Zadovoljstvo je naše da danas, ovde u Skupštini grada Kragujevca možemo primiti najtalentovanije đake grada Kragujevca jer su oni budućnost našeg grada. Želim da se zahvalim Centru za obrazovanje zato što je prepoznao potrebu za formiranjem Centra za rad sa talentovanom decom čime im je omogućio da svoje znanje stečeno kroz formalno obrazovanje u oblastima koje ih interesuju, usavrše i dokažu osvajanjem nagrada.

Da li će neko od njih sutra pronaći posao u Državnom data centru ili Centrima izvrsnosti sa nacionalnom bankom matičnih ćelija ili u novom Naučno-tehnološkom parku zavisi od njihovih interesovanja i ambicija, ali grad svakako sa državom radi na tome da stvori uslove da ti mladi ljudi ostanu ovde i da svoja znanja stiču i usavršavaju u obrazovnim ustanovama u našem gradu – kazao je Petrašinović.

Biologija, engleski jezik, srpski jezik, hemija, fizika, matematika, ekologija bili su nastavni predmeti u okviru kojih je organizovan mentorski rad sa talentovanim učenicima ove godine.

Jovana Milikić, stručni saradnik Centra za obrazovanje Kragujevac izrazila je zadovoljstvo povodom prve uspešno završene godine rada Centra za talente.

U pitanju je mentorska nastava u okviru koje su se naši polaznici, učenici sedmog i osmog razreda osnovnih škola i učenici srednjih škola sa teritorije grada Kragujevca, pripremali za test znanja i odbranu naučno-istraživačkog rada i upravo je taj naučno-istraživački rad, segment koji razlikuje ovo takmičenje od mnogih drugih. Ove godine smo imali veoma dobre rezultate na državnim takmičenjima, gde smo od 15 učenika koji su izašli na ovo takmičenje osvojili 11 nagrada među osnovcima, odnosno 9 od 15 u kategoriji srednjih škola – kazala je Jovana Milikić.

Prema njenim rečima, osnovna ideja ovog Centra je da se deca izmeste iz učionica, da pored teorijskog dela nastave imaju mogućnost da obave i praktični deo nastave u laboratorijama PMF-a, terenski rad iz oblasti ekologije, nakon čega su polaznici ta svoja znanja stečena u praksi pretočili u istraživačke radove.