Rezultati istraživanja o osećaju bezbednosti u javnim prostorima, sa posebnim fokusom na žene, omladinu i sve osetljive grupe građana koje je obavljeno u saradnji sa više od 250 građanki i građana Kragujevca, biće predstavljeni sutra, u Domu omladine u Kragujevcu, u okviru pratećeg programa Arsenal Festa.

Reč je o inicijativi podizanja svesti o bezbednosti žena, devojčica i osetljivih društvenih grupa  „Ona hoda sama kroz grad – bezbedniji Kragujevac za sve“ koja se odvija se u sklopu projekta „Sigurnost žena i devojčica u javnom prostoru" koji sprovodi Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena – UN Women, u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, jedinicama lokalne samouprave, organizacijama civilnog sektora, Mikserom i Ambasadom Ujedinjenog Kraljevstva,

Višemesečno, detaljno mapiranje javnih prostora na kojima se građanke i građani ne osećaju najbezbednije rezultiralo je paketom predloga za unapređenje bezbednosti žena, devojčica i svih građana na ovim mestima, kroz prostorne intervencije i kroz rad institucija. Set preporuka koje su sabrane u priručnik odnosi se na intervencije u prostoru koji mogu da se tiču osvetljenja, održavanja javnog zelenila, pozicioniranja saobraćajne signalizacije, javnog prevoza i niza odluka urbanog planiranja koje ne znače uvek velike novčane investicije već promenu perspektive profesionalaca u ovim oblastima. Takođe, deo preporuka odnosi se i na funkcionisanje javnih institucija koje svojim delovanjem mogu da utiču na kreiranje atmosfere bezbednosti.

Panel diskusija u Domu omladine biće održana sutra, 29. juna sa početkom u 11 časova. Ovom prilikom biće reči o narednim koracima i mogućnostima primene ovih preporuka u budućem planiranju grada, izradi strategija, partnerskih akcija i inicijativa. U diskusiji će učestvovati članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, Gordana Damnjanović, koordinatorka Kancelarije za mlade, Marija Đoković, predstavnica UN Women kancelarije u Beogradu Tijana Milošević, Maja Cvetković, članica benda E-play, novinarka Jovana Gligorijević, arhitektkinja Nataša Đurić i Maja Lalić, moderatorka.