Kragujevac je jedna od 52 lokalne samouprave koja je dobila sredstva za unapređenje mera populacione politike preko Ministarstva za  brigu o porodici i demografiju. Tim povodom ministarka Darija Kisić danas je posetila jaslice „Švrća“ PU „Đurđevdan“ gde će biti zamenjena kompletna stolarija, Dom zdravlja Kragujevac i porodicu Milovanović koja je ostvarila subvencije za kupovinu prve nepokretnosti, što je takođe jedna od  mera podrške porodici ovog ministarstva.

Kragujevac je grad koji je primer odlične prakse, podrške porodicama, naročito porodicama sa decom, grad čije su mere populacione politike na najvišem nivou, a Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju je tu da zajedničkim aktivnostima uradimo sve kako bismo poboljšali demografsku sliku u našoj zemlji. Kragujevac je jedan od 52 lokalne samouprave koja je dobila sredstva iz našeg ministarstva. Ukupna sredstva koja su raspoređena za mere populacione politike su 400 miliona dinara. Kragujevac je dobio nešto manje od 15 miliona dinara i ova sredstva će da budu usmerena na zamenu stolarije u jaslicama „Švrća“, dok će deo sredstava biti usmeren ka Domu zdravlja i merama koje su usmerene ka unapređenju reproduktivnog zdravlja žena – kazala je Kisić.

Poseta ministarke Darije Kisić, deo je kontinuirane i dugoročne saradnje, kazao je gradonačelnik Nikola Dašić.  Zajedno pronalazimo sve moguće načine da uložimo u razvoj i podršku deci i roditeljstvu. Grad subvencioniše boravak dece sa 80% od tržišne cene u privatnim vrtićima. Ove godine gradimo jedan vrtić u Erdeču kapaciteta 270 mesta, još jedan je u planu kapaciteta 120 mesta, subvencionišemo gradski prevoz za sve učenike sa oko 700 miliona dinara, finansiramo vantelesnu oplodnju itd. Činimo sve što je u našoj moći da bi nas bilo više, da sačuvamo i pomognemo porodicama, a u tome nam je ministarka Kisić neizostavna podrška – kazao je Dašić.

Ministarka Kisić, u pratnji gradonačelnika Nikole Dašića i Sanje Tucaković, članice Gradskog veća za lokalnu samoupravu posetila je porodicu Jasmine Milovanović, majke troje dece koja je ostvarila subvenciju za kupovinu prve nepokretnosti što je još jedna od podsticajnih mera ovog ministarstva.

Ova mera se primenjuje od 1. januara 2022. godine, a Jasmina Milovanović iz Kragujevca je jedna od 300 majki iz Srbije koja je ostvarila pravo na subvenciju od 20% procenjene vrednosti nekretnine za kupovinu prvog stana. Ministarka Kisić je ovom prilikom pozvala sve majke, koje ispunjavaju uslove, da apliciraju za ovaj vid državne podrške, koja je jedna od pronatalitetnih mera koju Srbija primenjuje.Gradonačenik Kragujevca Nikola Dašić rekao je da je subvencija za kupovinu prve nekretnine odlična mera za podsticaj nataliteta, koja je primer za čitav svet.