Svečani prijem za grupu najboljih učenika osnovnih škola iz Piteštija koja će narednih deset dana boraviti u Kragujevcu i na Zlatiboru u okviru tradicionalne letnje razmene naša dva pobratimska grada, priređen je danas u zgradi Grada. U ime grada, učenike i profesore iz Piteštija pozdravio je Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje.

Grupa učenika iz Piteštija u pratnji svojih profesora od danas boravi u Kragujevcu nekoliko dana, nakon toga će otići na Zlatibor gde će provesti nedelju dana, dok je istovremeno naša delegacija iz Kragujevca jutros otputovala za Pitešti gde će takođe boraviti nekoliko dana, nakon čega će biti njihovi gosti na Crnom moru. Oni su se sreli, malo razgovarali, i posle deset dana će se sresti ponovo, razmeniti utiske. Tada ćemo upriličiti prijem za naše učenike kako bismo čuli njihove utiske i iskustva koja nose sa putovanja po Rumuniji. Za nas je svaka prekogranična saradnja izuzetno značajna, pre svega sa zemljama iz Evropske unije sa kojima možemo da participiramo u zajedničkim projektima – kazao je Aleksić.

Saradnja sa pobratimskim gradom Piteštijem ima najdužu tradiciju, traje više od pola veka. Otpočela je kao kao saradnja u oblasti obrazovanja i razmene učenika a zatim se proširila i na druge oblasti što povezanost naša dva grada čini još čvršćom.

Ovo je prvi put da sam u Srbiji, kaže Simona Marija Mitroj, profesorka iz Piteštija.

Veliko mi je zadovoljstvo da pratim ovu grupu učenika koja će u vašoj zemlji boraviti deset narednih dana i imaće prilike u tom periodu da upotpuni svoje „prtljage“ koji su već puni i obrazovanja i kulture, novim saznanjima, novim iskustvima koja će poneti iѕ vaše zemlje i nadam se da će biti vrlo lepa i da će im značiti za budućnost.

Nadam se da će se i duhovno nadograđivati na ovaj način, a kao što je i spomenuto tokom prijema, veliku nadu polažemo u budućnost i negovanje naših odnosa koji će dalje razvijati i produbljivati ovu saradnju – kazala je Simona Marija Mitroj.