U Kragujevcu je sinoć počeo prvi međunarodni festival folklora ESTAM. Raznovrsnost tradicionalnog plesa, melodija, raskošnih kostima latinoameričkih i ansambala sa Balkana, doveli su svet u Kragujevac spajajući sve univerzalnim jezikom prijateljstva.

Dobrodošlicu gostima iz Meksika, Kolumbije, Čilea, Bugarske i Srbije poželeo je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić ističući da Srbija i Kragujevac s ponosom dele svoju otvorenost prema drugim kulturama.

Ovaj festival je veliko bogatstvo za grad Kragujevac i za sve nas. Zahvaljujući se SCK Kragujevac kao organizatoru, gradonačelnik Dašić je istakao da se Srbija, zemlja bogatog kulturno-istorijskog nasleđa, kroz istoriju susretala sa evropskom i orjentalnom kulturom i da je sve to našu kulturu učinilo bogatijom i raznolikijom. Festival koji okuplja ansamble iz čitavog sveta je prilika da uživamo u bogatstvu te raznolikosti ali će svakako doprineti i širenju duha zajedništva. Nadam se da je ovo prvi u nizu sve većih festivala koji će publika u Kragujevcu moći da vidi, kazao je gradonačelnik Dašić.  

Gostovanje SKC ansambla ''Svetozar Marković'' na CIOFF-ovim festivalima širom sveta, rodila je ideju o ovom festivalu, kaže Ivana Maraš, direktorka ustanove kulture. Smatrali smo da će ovakav festival upotpuniti naš program kojim se trudimo da predstavimo kako savremene tako i tradicionalne forme stvaralaštva i time doprinesemo kulturnoj raznolikosti u Kragujevcu, istakla je Maraš i zahvalila se  na podršci predsedniku CIOFF-a Srbije Draganu Đorđeviću i Gradu Kragujevcu koji je ideju prepoznao i podržao da uopšte dođe do njegove realizacije.

ESTAM je jedan od trinaest festivala u Srbiji u okviru CIOFF-a, kaže direktor CIOFF-a Srbije, Đorđević. Grad Kragujevac treba da ima jedan ovakav festival jer, pored ostalog, ima i sve uslove koje CIOFF propisuje za održavanje. Nadam se da je ovo prvi u nizu festivala i da će u narednim godinama da raste a da će publika u Kragujevcu moći da gleda folklore iz celog sveta, običaje, muziku, kulturu.

Miljan Bjeletiić, član Gradskog veća za kulturu je kazao da je održavanje ESTAM-a u Kragujevcu pored Grada podržalo i Ministarstvo kulture i da je jedan od značajnijih festivala koji se nalazi na listi festivala Nacionalne selekcije Međunarodnog saveta organizatora festivala folklora i tradicionalne kulture CIOFF, organizacije koja broji oko 90 zemalja članica, među kojima je i Srbija, a koja uživa podršku UNESKO posebno u oblasti zaštite nematerijalne kulturne baštine. Kulturna scena Kragujevca ovim festivalom postaje bogatija za još jednu novu manifestaciju atraktivnu za sve ciljne grupe, kazao je Bjeletić.

Pre nastupa u Velikom parku, učesnici festivala u kostimima i tradicionalnim nošnjama prošli su defile centralnim ulicama grada. U organizaciji SKC Kragujevac, ETSAM festival se od 29. jula do 1. avgusta održava na nekoliko različitih lokacija. Večeras će biti deo privredno - turističke manifestacije Šumadijski dani šljive u Stragarima. U ponedeljak, 31. jula festival će biti održan na Mećavniku, u Drvengradu a gostovanje u Srbiji završiće nastupom u Velikom parku odakle je i krenuo u utorak, 1. avgusta od 20.30 sati.