U Kragujevcu je danas u susret obeležavanju Dana mladih, Stefan Jovanović, pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom, razgovarao je sa predstavnicima udruženja i organizacija koje rade sa mladima i za mlade a u cilju preduzimanja aktivnosti koje će u skladu sa njihovim potrebama pomoći unapređenju njihovog položaja.

Trudimo se na sve načine da unapredimo položaj mladih i da vodimo onakvu omladinsku politiku kakvu oni u Kragujevcu zaslužuju. Današnjim sastankom na koji su pozvani predstavnici civilnog sektora, predstavnici studentskih i đačkih parlamenata, želeli smo da dobijemo povratne informacije jer je u toku priprema plana aktivnosti za budući period, a važno nam je da sve naše aktivnosti budu usklađene i uređene na način koji odgovara mladima i njihovim potrebama, rekao je Jovanović. Podsetivši da je u toku izrada Strategije za mlade, kojom su utvrđene prioritetne oblasti a odnose se na zdravlje, bezbednost, obrazovanje, edukaciju, kulturu on je dodao da grad Kragujevac pokušava da kroz sve konkretne aktivnosti unapredi položaj mladih.

Inače Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), uz finansijsku podršku Ministarstva spoljnjih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije sprovode projekat ”Vršnjačka podrška mladima”. Projekat ima za cilj da proširi mogućnosti mladih za učestvovanje u lokalnim aktivnostima i zagovaračkim procesima na lokalnom nivou kako bi se teme ljudskih prava i rodne ravnopravnosti promovisale, a mladi uključili u sve aspekte života u lokalnoj zajednici.