Povodom jubileja 200. godina od rođenja kneza Mihaila Obrenovića, u okviru manifestacije Dani kneza Mihaila, u organizaciji Centra za naučnoistraživački rad čiji su osnivači SANU i Univerzitet u Kragujevcu i Odeljenja istorijskih nauka SANU, u Svečanoj sali Univerziteta u Kragujevcu, održan je naučni skup Knez Mihailo Obrenović – vreme, život, delo.

Na svečanom otvaranju naučnog skupa u ime grada obratio se gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, koji je istakao da se Godina posvećena knezu Mihailu obeležava nizom kulturnih dešavanja kojima Kragujevac odaje počast dinastiji Obrenović.

Naučni skup Knez Mihailo Obrenović – vreme, život, delo je prilika da istražimo i analiziramo nasleđe kneza Mihaila, njegove političke vizije, reforme koje je sproveo i njegovu ulogu u oblikovanju Srbije tog vremena. Takođe, skup će nam dati odgovore kako se Mihailovo nasleđe reflektuje na savremeno društvo i politiku, kako njegove ideje i dostignuća mogu da inspirišu buduće generacije. Kroz razmenu ideja, naučnih radova i diskusija, nadam se da ćemo dublje razumeti uticaj kneza Mihaila Obrenovića na razvoj Srbije, što će biti značajan doprinos očuvanju i prenošenju njegovog nasleđa na buduće generacije, poručio je gradonačelnik Dašić i učesnicima poželeo uspešan i plodonosan rad.

U ime organizatora u uvodnom delu govorili su akademik Miodrag Marković, potpredsednik SANU za društvene i humanističke nauke, akademik Miloš Đuran, upravnik Centra za naučnoistraživački rad SANU, prof. dr Biljana Petrović, prorektor za naučnoistraživački rad.

O Državničkoj ličnosti kneza Mihaila u uvodnom delu govorio je akademik Slavenko Terzić, predsednik Odbora za organizaciju skupa. Na sednicama naučnog okupljanja u nekadašnjem prestonom gradu Srbije i rodnom gradu kneza Mihaila, učestvovali su naučnici i istraživači iz različitih istoriografskih disciplina sa Filozofskog fakulteta u Beogradu i Istorijskog instituta u Beogradu, Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Muzeja rudničko-takovskog kraja iz Gornji Milanovac, Narodnog muzeja u Čačku i Narodnom muzeja u Kragujevcu, kao i Uprava za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, Ministarstvo pravde Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, Ministarstva pravde. Najnovija istraživanja eminentnih stručnjaka daju nova viđenja života kneza Mihaila, državničkog i političkog delanja, uticaja na kulturnu i nacionalnu politiku kneževine kao i rezultate proučavanja delatnosti njegovih istaknutih savremenika i nekih vidova percepcije kneževe ličnosti u savremenom društvu.

U umetničkom delu programa nastupale su prof. mr Marina Trajković Bidžovski, sopran i prof. dr Sanja Vukosavljević Milenić, pijanistkinja.