Predavanje Pričaj mi! u organizaciji Kancelarije za mlade, Omladine JAZAS-a i Instituta za javno zdravlje u okviru Festivala mentalnog zdravlja, namenjeno srednjoškolcima, održano je danas u zgradi Gradske uprave. Povodom obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja predavanju je prisustvovalo više od 200 učenika iz četiri srednje škole. Sa psiholozima i pedagozima razgovarali su na temu empatije, koja je i centralna tema Festivala a kom se grad Kragujevac pridružio ove godine.  

U ime grada mlade je pozdravio predsednik Skupštine, Miroslav Petrašinović. On je istakao da je empatija najpreciznija definicija onoga što je danas, nakon pandemije koja je za nama, posledica ratnih okolnosti u zemljama u okruženju i nemilih događaja koji su zadesili našu zemlju ali i svakog pojedinca, svima potrebno. U ovim vremenima izazova, možda više nego ranije, prepoznajemo značaj mentalnog zdravlja i povezanosti sa opštim zdravljem, kazao je predsednik Petrašinović i pozvao mlade da pričaju o temama koje ih interesuju sa roditeljima, profesorima, drugovima, jer samo tako mogu da razbiju predrasude i razviju empatiju i povezanost. To je, pored učenja, školskih obaveza i lepog druženja, vaš zadatak, poručio je predsednik Petrašinović.

Stefan Jovanović, pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom je podsetio da Grad Kragujevac već drugu godinu za redom podržava projekat  Omladine JAZAS-a Pričaj mi! a da je ove godine priključen Festivalu mentalnog zdravlja. Reč je o veoma značajnom projektu u čijem fokusu su mladi i mentalno zdravlje mladih ljudi. Prevencija  je danas jako bitna jer živimo u eri digitalnih društvenih mreža na kojima se mladi predstavljaju u najlepšem svetlu, a svakodnevica nosi različite izazove na koje mlad čovek ponekad i ne ume da odgovori. Predavanjima  kao što je Pričaj mi! mladima pružamo veliku podršku, zaključio je Jovanović, pomoćnik gradonačelnika.  

Predavanje je održala Nataša Buzadžić, pedagog i koordinatorka projekta Pričaj mi! Omladine JAZAS-a.

U organizaciji Kancelarije za mlade i Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, za učenike  7. i 8. razreda osnovnih škola, održan je okrugli sto na temu ''Hajde da razgovaramo, nisi sam/a'', a u OŠ ''Mirko Jovanović'' održana je interaktivna radionica na kojoj su studenti FMN učenike petog razreda  upoznali sa pojmovima  mentalnog zdravlja, zdravih navika i emocionalnog funkcionisanja.