Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sa predsednikom Privremenog organa Grada Kragujevca Nikolom Dašićem, rektorom Univerziteta prof. dr Nenadom Filipovićem i direktorom UKC Kragujevac Slobodanom Milisavljevićem obišla je završne radove Centara izvrsnosti čija se izgradnja finansira iz budžeta Republike Srbije preko kredita Evropske investicione banke za istraživanje i razvoj.

Investiciji od 18 miliona evra nazire se kraj i očekujemo da useljavanje počne u  aprilu ili maju, rekla je premijerka Ana Brnabić. Ona je podsetila na sve okolnosti koje su usporavale izgradnju, ali da država nikada nije odustajala od tog projekta. Verovali smo da je izuzetno važan za razvoj inovacija u Republici Srbiji i Kragujevcu, kao i da ga je Univerzitet u Kragujevcu sa čitavim nastavnim kadrom i studentima zaslužio, istakla je Brnabić. U Centrima izvrsnosti privremeno će biti smešten naučno-tehnološki park čime će Kragujevac postati peti grad u Srbiji koji ga ima. Već od prvog kvartala sledeće godine krećemo u izgradnju Inovacionog distrikta pored Državnog data centra koji će kompletno biti finansiran iz budžeta Republike Srbije, najavila je Brnabić i istakla da će to biti jedan od najlepših projekata u RS, jer je, kao spoj industrijskog nasleđa i novog i modernog, urađen od strane domaćih mladih arhitekata. Sa Majnd grupom razgovaramo o tome da još jedan naučno-tehnološki park koji bi se bavio nanotehnologijom, materijalima, savremenim materijalima, efikasnošću materijala i mašinstvom, bude drugi naučno –tehnološki park u Kragujevcu. Očekujem da Kragujevac nastavi razvoj koji je pokrenut pre osam godina, poručila je predsednica Vlade i istakla da će država zahvaljujući Državnom data centru dobiti inovacioni distrikt a u tome nas je požurio američki Oracle. Sa ljudima iz CERN-a razgovaramo da u Državnom data centru bude superkompjuter za obradu velikih podata za CERN u Ženevi čime bi Srbija bila jedna od šest zemalja koje to imaju.

Predsednik Privremenog organa Grada Kragujevca Nikola Dašić je rekao da je Univerzitet jedan od stubova našeg grada koji ga je kroz istoriju činio većim i otvarao polja na koja može da se širi, a kome danas gravitira oko 2,5 miliona ljudi iz Srbije. Zahvaljujući viziji premijerke Ane Brnabić i predsednika Aleksandra Vučića, Kragujevac je danas grad koji može da se ponosi svojim Univerzitetom u kome mogu da se sprovode ozbiljni projekti. Mladi naučnici neće morati da idu u svet tražeći bolje uslove za rad, već će svoje karijere moći da grade upravo u Kragujevcu jer im je to ova država obezbedila, rekao je Dašić i zahvalio se rektoru što je Univerzitet u Kragujevcu podigao na jako visok nivo.

Izrazivši zadovoljstvo zbog posete predsednice Vlade i zajedničkog obilaska radova na izgradnji Centara izvrsnosti, prof. dr Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu, naglasio je da ovaj objekat predstavlja jedno od kapitalnih dela za kragujevački Univerzitet, pre svega za mlade istraživače, jer će 11.500 kvadrata rešiti mnoga pitanja. U delu gde su nastavni sadržaji očekuje se smeštaj više od tri hiljade studenata, u središnjem delu će se nalaziti Institut za informacione tehnologije i privremeno, dok se ne izgradi Inovacioni distrikt, Naučno-tehnološki park, dok će deo za istraživanja činiti centri za matične ćelije, biomedicinski inženjering, funkcionalna, morfološka i ostala biomedicinska istraživanja, objasnio je rektor Filipović.

Pored rešavanja stambenog pitanja za više od 200 mladih istraživača, Centri predstavljaju dodatni element za razvoj njihovih karijera i oblasti koje negujemo na Univerzitetu u Kragujevcu, podsetio je Filipović i izrazio želju da Grad Kragujevac u kojem se školuje sve više inostranih studenata, zajedno sa Univerzitetom postane pravi internacionalni centar.

Nakon obilaska Centara izvrsnosti, premijerka Brnabić i predsednik Privremenog organa Grada Kragujevca Nikola Dašić, u Rektoratu Univerziteta u Kragujevcu prisustvovali su prezentaciji novih studijskih programa i naučnih projekata.