Prva kragujevačka gimnazija dobila je Mejkers lab, inovativni multidisciplinarni prostor u kome će učenici i nastavnici istraživati, stvarati, povezivati STEME oblasti  - nauku, tehnologiju, inženjerstvo, umetnost, matematiku, preduzetništvo. Cilj ove učionice je da kroz kreativno učenje đaci stiču iskustva i inoviraju.

Slavica Marković, direktorka Prve kragujevačke gimnazije je istakla da su za opremanje i otvaranje prvog Mejkers laba za kragujevačke srednjoškolce podršku dobili i od kompanija različitih sektora i istakla da će Mejkers lab učenicima unaprediti sticanje novih znanja što će rezultirati još boljim rezultatima a to će opravdati ukazano poverenje.  Da nije marljivih učenika i nastavnika ne bismo ni imali ovakav prostor,  naravno kao ni inicijatora Mejkers labova u Srbiji i njihovih partnera, kazala je direktorka Marković i zahvalila se u ime učenika i svih zaposlenih u školi.

Otvaranju inovativnog Mejkers laba prvog u Kragujevcu a 12. u Srbiji, otvorenih na inicijativu Grupe za obrazovanje uz podršku Nordeus fondacije, Centra za promociju nauke, Inicijative ''Digitalna Srbija'' i Organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, pored učenika i profesora Prve kragujevčke gimnazije, predstavnika drugih škola i Univerziteta, prisustvovao je Vladimir Radovanović, pomoćnik ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Sektoru za inovacije, transfer tehnologije i tehnološki razvoj, Darko Radičanin, direktor Dostignuća mladih u Srbiji, dr Marjana Brkić, v.d. direktora Centra za promociju nauke , Jovanka Jovanović, generalna direktorka kompanije Bosch Srbija, Miloš Đuričanin, direktor strategije i razvoja Noredeus fondacije.

Prva kragujevačka gimnazija jedna od najstarijih obrazovnih institucija u Srbiji,  nedavno je obeležila 190 godina postojanja i nosi epitet škole od posebnog nacionalnog interesa. Danas ima više od 1400 učenika, 54 odeljenja društveno jezičkog i prirodno -matematičkog smera i 18 specijalizovanih odeljenja koji prate savremene trendove kao i brojne raznovrsne sekcije.  Učenici Prve kragujevačke gimnazije svake godine učestvuju na nekoj od olimpijada, ostvaruju neverovatne rezultate u Lego robotici a škola svake godine realizuje projekat Park nauke i Fesival nauke.