Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv side, Omladina JAZAS-a organizovala je konferenciju na kojoj  su govorili dr Gordana Damnjanović, članica Komisije za socijalnu politiku, zdravstvo i obrazovanje,  dr Vesna Andrejević iz Savetovalište za HIV i PPB, Instituta za javno zdravlje Kragujevac i dr Biljana Popovski  Jovičić sa Klinike za infektivne bolesti UKC Kragujevac. Konferencija je jedna od aktivnosti u okviru projekta „Ostani negativan“ koji je podržao Grad Kragujevac. Sa ove konferencije upućen je poziv sugrađanima da se pridruže akciji testiranja na HIV, večeras, u teretani „Park“ u Gradskom domu, od 19,00 do 20,00 časova.

Grad Kragujevac kao potpisnik Pariske deklaracije 90-90-90 izuzetno je aktivan u ovoj oblasti i ponosan na svoje saradnike. Institut za javno zdravlje Kragujevac u okviru koga postoji Savetovalište za za HIV i PPB i partnerske organizacije poput JAZAS-a. Grad Kragujevac je podržao projekat „Ostani negativan“ i niz godina unazad ima izuzetnu projektnu saradnju sa Omladinom JAZAS-a – kazala je Gordana Damnjanović.

Slogan ovogodišnje kampanje je „Neka vode zajednice“, i prema rečima Maje Veselinović iz Omladine JAZASA Kragujevac, jako je bitno da podržimo zajednice osoba koje žive sa HIV-om i zajednice osoba koje su u riziku da dobiju HIV. Ona je podsetila na podatak da 22% HIV pozitivnih osoba pripada populaciji od 15-20 godina, zbog čega je neophodno da još više radimo na prevenciji,na promociji testiranja, jer je testiranje jedini način da se otkrije HIV i ono je dobrovoljno, poverljivo i anonimno.

Dr Vesna Andrejević iz Instituta za javno zdravlje, govoreći o statističkim podacima, rekla je da je od početka testiranja u Srbiji registrovano 4729 pozitivnih, od kojih je 2212 preminulo, dok je u Šumadijskom okrugu od početka testiranja registrovano 107 pozitivnih osoba od kojih je 20 preminulo.

Kao zaključak ove konferencije dr Gordana Damnjanović je predložila nove projektne aktivnosti na kojima bi se ponovo okupili svi partneri, kao zajednica, u cilju prevazilaženja još uvek postojeće stigmatizacije, odnosno diskriminacije osoba koje žive sa HIV-om, razbijanja predrasuda i podrške mladima kroz Savetovalište za mlade kako bi se što više onih koji žive u riziku testiralo i saznalo svoj HIV status.