Na konferenciji organizovanoj za mlade, buduće preduzetnike, u Knjaževsko-srpskom teatru kojom je otvoren Compass festival, prvi festival preduzetništva u Kragujevcu, govorili su uspešni preduzetnici, predstavnici velikih kompanija, akademske zajednice, finansijskog sektora, državnih institucija i lokalne samouprave. Festival u organizaciji Udruženja Vibe, održaće se od 4. do 8. decembra 2023, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i omladine RS uz podršku  grada Kragujevca i Kancelarije za mlade. Program petodnevnog festivala pažljivo je osmišljen da kroz aktivnosti doprinese razvoju poslovnih veština i znanja budućih i aktivnih preduzetnika.

Grad Kragujevac podržava različite projektne aktivnosti koje organizuju udruženja u cilju da mlade ili teže zapošljiva lica, što pre i što bolje osposobe za tržište rada ili, ukoliko ne mogu da nađu odgovarajući posao na tržištu rada, odluče se za pokretanje sopstvenog  biznisa i preduzetništvo, kazao je Dejan Ružić, v.d.načelnik GU za razvoj i investicije kao jedan od učesnika konferencije. Različitim programima i subvencijama, Odeljenje za lokalni i ekonomski razvoj i privredu Gradske uprave podržava postojeće i novootvorene preduzetničke radnje. Takva podrška će se i dalje sprovoditi, praćenjem potreba na tržištu rada i osluškivanjem potreba mladih, kazao je Ružić.

Govoreći o značaju ovakvih i sličnih festivala, prof. Milan Kostić, prodekan za nastavu na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, festival je ocenio veoma korisnim jer se mladi povezuju i međusobno razmenjuju znanja i iskustva što skraćuje put do realizacije i prevazilaženja problema. Kroz proces obrazovanja mladi stiču određena znanja ali težimo praktičnoj primeni a festival je pravo mesto za to, kazao je prof. Kostić.  

Radeći skoro deceniju sa mladima i prateći njihove potrebe, a  u želji da im pomognemo da, na neformalan način, nadograde svoje poslovne veštine  ušli smo u nov projekat – Compass festival. Nadam se da su pred nama godine uspešnih izdanja, kazao je Lazar Delibašić, organizator festivala  i najavio da će narednih pet dana pored dvodnevne konferenciji biti održane poslovne obuke u prostorijama Biznis-inovacionog centra. Sve  aktivnosti i obuke su besplatne za učesnike, istakao je Delibašić.