Pod pokroviteljstvom grada Kragujevca otvoren je „Drugi kongres urgentne medicine Šumadije 2024“ koji je okupio 480 lekara i tehničara iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. Kongres koji organizuje Zavod za urgentnu medicinu Kragujevac, Urgentni centar KC Kragujevac, Reginalna lekarska komora za Centralnu i Zapadnu Srbiju i Okružna podružnica Srpskog lekarskog društva Kragujevac jedinstven je po formi, sadržaju i radionicama na kojima se usavršavaju stare i nove veštine u zbrinjavanju životno ugroženih pacijenata. Drugi kongres UM otvorila je Jelena Pavić, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Čast mi je da kao predstavnik Grada otvorim Drugi kongres koji godinama okuplja stručnjake iz oblasti urgentne medicine centara Srbije i regiona. Kongres je od izuzetnog značaja jer se na ovaj način razmenjuju znanja, iskustva, direktno se doprinosi kvalitetu hitne medicinske službe i zdravstvene zaštite, rekla je Jelena Pavić, članica Gradskog veća, i učesnicima poželela puno uspeha u daljem radu.

„Drugi kongres urgentne medicine Šumadije 2024“ na kome učestvuju predavači iz cele zemlje i regiona doprinosi poboljšanju kvaliteta zdravstvene zaštite i veliko mi je zadovoljstvo što su među njima i stručnjaci iz Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac, rekao je prof. dr Slobodan Milisavljević, direktor ove ustanove. Imajući u vidu izuzetan značaj kongresa, nadam se da ćemo u cilju poboljšanja kvaliteta zdravstvene zaštite i narednih godina biti svedoci ovakvih dešavanja, dodao je on, podsetivši da će UKC dobiti i novu zgradu sa potpuno novim konceptom po svim evropskim i svetskim standardima, novom opremom i novim kvalitetnim osobljem čime će se i kvalitet urgentne medicine podići na znatno viši nivo, poručio je prof. dr Milisavljević.

Urgentni centar UKC Kragujevac ima krovnu pozicija za urgentnu medicinu u Centralnoj Srbiji. Zadovoljstvo nam je da kao edukativna baza i tercijarni nivo zdravstvene zaštite apsolutno podržimo sve što je u interesu da postanemo četvrta tačka oslonca nacionalne platforme urgentne medicine, rekla je dr Tatjana Lazarević, direktorka Urgentnog centra Kragujevac. Ovakvi kongresi su prilika da se povežu sve ključne tačke, da bi naše građanstvo, struka i čitava zajednica bili sigurni da je ono što radimo na svetskom nivou, istakla je dr Lazarević i dodala da su svi timovi u Urgentnom centru povezani, da je sinergija obavezujuća i da kao takva daje rezultate.