Građenje zajedništva dece i odraslih u vrtiću i lokalnoj zajednici tema je prvog stručnog sureta udruženja vaspitača Šumadije u organizaciji Saveza udruženja vaspitača Srbije, Udruženja vaspitača Šumadije Kragujevac i PU „Nada Naumović“ i „Đurđevdan“. Vaspitače iz šumadijskog okruga i čitave Srbije, predstavnike Školske uprave, Centra za obrazovanje, stručne saradnike i savetnike, predstavnike Pedagoškog fakulteta i Visoke škole strukovnih strudija za obrazovanje vaspitača iz Novog Sada u ime grada pozdravio je Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje ističući da je lokalna zajednica svesna svih izazova sa kojima se predškolske ustanove i vaspitači susreću tokom rada ali da se to ne odražava na kvalitet rada i njihovo zalaganje u razvoj dece u predškolskim ustanovama.

Grad Kragujevac 25 posto budžeta izdvaja za resor obrazovanja i to nije dovoljno ako se osvrnemo na listu čekanja mališana za upis u predškolske ustanove. U domenu grada jeste proširivanje kapaciteta predškolskih ustanova čiji smo osnivač i s ponosom mogu da istaknem da ove godine posle više od decenije Grad ponovo gradi državne vrtiće u Erdeču i jedan u naselju Bubanj. Izgradnja dva nova vrtića proširiće kapacitete za oko 400 mesta u obe predškodlke ustanove, kazao je Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje. Pored toga, podsetio je on, završena je rekonstrukcija i renoviranje dela vrtića Crvenkapa u kojem je nedavno izbio požar i mališani su vraćeni u svoje prostorije. Do kraja leta biće završeni radovi na rekonstrkciji kuhinje PU Đurđevdan koja se nalazi u vrtiću Kolibri. Aleksić je učesnicima stručnog savetovanja poželeo uspešan rad.

Udruženje vaspitača Srbije postoji već 20 godina. To su godine zajedništva tokom kojih su građena neprolazna dobra i vrednosti za našu zajednicu vaspitača, za prosvetnu zajednicu u Srbiji i društvo u celini, kazala je u obraćanju Slobodanka Radosavljević, vaspitač, predsednik UO Saveza udruženja vaspitača Srbije. Ciljevi stručnih usavršavanja kao današnjeg jesu razmene dobrih i korisnih ideja za decu ali i afirmaciju i usavršavanje vaspitača u cilju unapređenja vaspitno –obrazovne prakse.