Grad Kragujevac biće jedan od učesnika projekta „Podrška održivim uslugama socijalne zaštite u zajednici i politikama uključivanja na lokalnom nivou“, u okviru koga će se sprovesti mapiranje usluga u oblasti socijalne zaštite i mapiranje novih usluga putem javno dostupnih upitnika – najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

 Projekat realizuje Stalna konferencija gradova i opština, a podržava Ministarstvo za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Gordana Damnjanović, pomoćnik gradonačelnika za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, ljudska i manjinska prava istakla je da je mapiranje potreba u oblasti socijalne zaštite za Grad Kragujevac izuzetno važno, jer će dati smernice za buduće aktivnosti na nivou lokalne zajednice, pre svega u programu unapređenja socijalne zaštite od 2025 do 2027. godine.

Stoga je naša obaveza da od 1. do 30. juna, sprovedemo ovo istraživanje, upitnik za građanstvo se nalazi na sajtu Gradske uprave, u rubrici „izdvajamo“ i vrlo je jednostavan za popunjavanje, a potrebno je da oko 3.000 naših sugrađana da svoje mišenje, poručila je Damnjanović, podsećajući i na moto „Da niko ne bude izostavljen“. 

Ovaj projekat je, naglasila je Damnjanović, preduslov za još jedan, mnogo veći projekat, koji će takođe biti podržan od strane resornog Ministarstva i Stalne konferencije gradova i opština, a vezan je za deinstitucionalizaciju.

O aktuelnom upitniku za građane, ali i predstojećim upitnicima, govorila je Ana Radaković, lokalna ekspertkinja na projektu.

Upitnici su izrađeni tako da su usmereni prvenstveno na pružaoce usluga, na korisnike Centra za socijalni rad, širu javnost i na korisnike usluga koje su obuhvaćene licenciranim pružaocima usluga u našem gradu. Ovo istraživanje će pomoći da se nakon objavljenih rezultata, izradi program za unapređenje socijalne zaštite u Kragujevcu, poručila je Radaković, i pozvala građane da učestvuju u istraživanju, do kraja juna.