Na Šumadija sajmu danas se održava Dan inovacija u organizaciji ovog gradskog preduzeća i Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju Srbije, a pod pokroviteljstvom Grada Kragujevca. Posetioci imaju priliku da se kroz dve panel diskusije upoznaju sa najnovijim dostignućima i trendovima iz robotike i kreiranja virtuelnih svetova, sve u cilju podsticanja preduzetništva zasnovanog na veštačkoj inteligenciji.

Među posetiocima koji su pokazali najviše interesovanja za ovu temu našli su se učenici IT odeljenja Prve tehničke škole, studenti Ekonomskog fakulteta i predstavnici startap zajednice. Njima se u ime Grada obratio Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje, istakavši da je novo doba donelo neophodnost brzog prilagođavanja tehnološkom napretku i usklađivanja potreba u svim sferama života kako bi pratili korak sa vremenom i razvojem zajednice.

Grad Kragujevac snažno podržava inovacije i preduzetništvo što i današnjim sajmom pokazujemo. Ovakvi događaji pružaju mogućnost da se razmene iskustva, ideje i pronađe način za njihovu realizaciju, a ovogodišnji Dan inovacija je i idealna prilika da zainteresovani za osnivanje startapova dobiju informacije vezano za pravne i poreske aspekte osnivanja novih preduzeća jer će posebni osvrt biti na poreskim olakšicama. Preduzetništvo je pokretačka snaga razvoja zajednice i zato se Grad Kragujevac trudi da podrškom dodatno ohrabri i osnaži mlade preduzetnike, rekao je Aleksić.

Imajući u vidu razvoj IT industrije u našem gradu, Šumadija sajam kao gradsko preduzeće koje je i osnovano sa ciljem da prati razvoj privrede treba da organizuje događaje ovog tipa, kazao je direktor Šumadija sajma, Aleksandar Štajn, podsetivši da je Dan inovacija prvi put održan prošle godine. Ove godine događaj je zamišljen kao dvopanelna diskusija koja treba da pokrene oblast razvoja veštačke inteligencije, kao i poreske i pravne aspekate otvaranja startapova. Posetioci su pretežno mladi ljudi koji će se sutra verovatno baviti ovakvim aktivnostima i zato ćemo nastaviti da organizujemo ovakve manifestacije, poručio je Štajn.

Viši naučni saradnik na Institutu za veštačku inteligenciju Srbije, Ljubiša Bojić,  naglašava da današnje predstavljanje novih dostignuća i trendova treba da inspiriše okupljene mlade kako bi razmišljali u pravcu kreiranja startap preduzeća i uopšte doprineli digitalnoj ekonomiji bitnoj za razvoj Srbije.

Mladi brzo usvajaju znanja, ulaze u taj svet i kreiraju praktična rešenja koja će u budućnosti pomagati ljudima. Sada je otvoren veliki prostor za razvoj zahvaljujući jezičkim modelima koji na različite načine mogu da se upotrebljavaju u donošenju odluka, a u tome je budućnost. Da se odlučivanje preusmeri ka veštačkoj inteligenciji i da čovek radi smislenije poslove. Zato je potrebno mnogo ulagati u razvoj startap kompanija, davati bespovratna sredstva kao do sada, ali i veća, kazao je Bojić. Osvrnuvši se na brzinu razvoja novih tehnologija on je rekao da je u tome najbitnije da sve bude bezbedno i etički i istakao da će Republika Srbija biti prva država koja će imati zakon za veštačku inteligenciju u našem okruženju budući da je prva usvojila etičke smernice za veštačku inteligenciju.