„Kultura pristupačnosti u izgradnji kulture ljudskih prava – zajedno  do postizanja ciljeva održivog razvoja za osobe sa invaliditetom“ bila je tema društvenog dijaloga,  koji je u Muzeju „21. oktobar“ organizovalo Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u saradnji sa Populacionim fondom Ujedinjenih nacija i gradom Kragujevcem.  Kragujevac je grad koji je prepoznatljiv po brojnim primerima dobre prakse i to je jedan od razloga da u Kragujevcu obeležimo Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, rekao je Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Ovde smo danas da istaknemo važnost svih institucija i ustanova kako bi bile otvorene, bez prepreka i barijera kada su u pitanju osobe sa invaliditetom jer se često u institucijama sistema, unutar određenih mera, propisa,  susreću sa barijerama koje sprečavaju mogućnost ljudskih prava, ostvarivanje nekih interesa ili usluga onima koji su ne samo fizičke invalidnosti, već i mentalne, rekao je Žigmanov. U tom smislu u ministarstvu i u Vladi RS sprovodimo i kreiramo princip „Da niko ne bude izostavljen“ koji stoji u osnovi agende 2030 a sa ciljem da bude ostvaren u svakoj lokalnoj samoupravi, svakom segmentu društvenog života i da svaka osoba sa nekom vrstom invaliditeta ima jednake mogućnosti da svoju potrebu, interes i svoje pravo ostvari. Zalažemo se za društvo bez fizičkih i bez institucionalnih barijera, poručio je ministar Žigmanov.

U ime grada Kragujevca društvenom dijalogu su prisustvovali Miljan Bjeletić i dr Gordana Damnjanović članovi Komisija Privremenog organa.

Na inicijativu Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, zajedno sa Populacionim fondom, čast nam je da je Kragujevac domaćin događaja povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, istakla je dr Gordana Damnjanović, članica Komisije Privremenog organa grada Kargujevca. Pre nekoliko dana Kragujevac je dobio priznanje za unapređenje pristupačnosti sadržaja u oblasti kulture za 2022. godinu. koju dodeljuje Zaštitnik građana uz podršku Stalne konferencije gradova i opština. Da niko ne bude izostavljen je logo koji podrazumeva agenda 2030 i Kragujevac je sa velikom empatijom, posvećenošću, brojnim inicijativama za koje se između ostalih i gospodin Miljan Bjeletić u prethodnom sazivu zalagao kao član Gradskog veća,  vidimo da nijedna osoba sa invaliditetom nije ostala u našem gradu a da joj se nije izašlo u susret. Kada se zadovolje bazične potrebe osoba sa invaliditetom dolazi duhovna i duševna hrana a to je oblast kulture, zaključila je dr Damnjanović.

Trudimo se da sve što je vezano za osobe sa invaliditetom radimo kroz nekoliko polja, rekla je Marijana Stanković, direktorka Muzeja „21. oktobar“ i navela realizaciju namenskih projekata koji pomažu u radu sa osobama sa invaliditetom, zatim saradnju sa njihovim udruženjima i saradnju sa specijalizovanim školama sa kojima realizuju učeničke radionice. Jako je bitno da se o ovoj temi govori i zahvalni smo organizatorima što su preporučili da to bude u našem muzeju jer želimo da ustanove kulture učestvuju u opštoj potrebi kako bi osobe sa invaliditetom bile ravnopravne i da sadržaj koji realizujemo tokom godine budu dostupni i za njih.