За представнике универзитета из Белгије, Румуније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Албаније, учеснике трогодишњег пројекта Еразмус Плус Биосинт чији је један од носиоца Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић организовао је пријем.

Упознајући госте са историјом града Крагујевца, председник Петрашиновић је истакао да је Крагујевац данас носилац индустријског и привредног развоја региона Шумадије и Поморавља. Административни, универзитетски, здравствени, културни и спортски центар који се убрзано развија, град младих и град будућности. Крагујевац је град по мери човека, са свим садржајима у служби квалитета живота, казао је Петрашиновић.  

Универзитет у Крагујевцу је наша полазна база одакле стручан кадар који се налази на руководећим местима у области науке, медицине, привреде, долази претежно са крагујевачког Универзитета и због тога сам јако поносан, казао је Петрашиновић. Са Факултетом медицинских наука, град Крагујевац има веома добру сарадњу и свакако нам је част да будемо домаћин еминентним научним институцијама из региона и шире. Сигуран сам да ћете осим стручних предавања имати времена да обиђете и културно-историјске знаменитости на које су Крагујевац и Србија  поносни и да ћете понети лепу слику.

Пратећи реформе образовања, годинама уназад Универзитет у Крагујевцу и ректор Филиповић залажу се да се сви факултети подједнако буду укључени у међународне истраживачке пројекте али и пројекте намењене сектору високог образовања, казао је проф. др Драган Миловановић, редовни професор на ФМН. Универзитет и Факултет медицинских наука итетако ужива подршку градоначелника Николе Дашића и Града Крагујевца јер радећи заједнички радимо на добробити наше заједнице, а што ће будуће генерције имати много веће и значајније бенефите оваквих и сличних међународних пројеката, истакао је проф. др Миловановић.  

Проф. др Александра Вуксановић Божовић, продекан за наставу Медицинског факултета Универзитета Црне Горе изразила је задовољство што је факултет на коме је предавач део пројекта Еразмус плус Биосинт са још девет партнерских институција из шест земаља. Пандемија ковида 19 дала је велики изазов за интернационализацију и размену знања и вештина између студената медицинских наука. Пројекат је осмишљен за јачање капацитета и дигиталне интернационализације, учења на даљину, размену искустава и знања са познатим и признатим факултетима из региона. Сигурна сам да ће наши студенти имати велике бенефите од овог пројекта што је на крају и заједничка идеја и циљ институција партнера.