Радним састанком одржаним у згради Градске управе, Управа за ванредне ситуације у Крагујевцу и град Крагујевац обележили су Међународни дан цивилне заштите. Састанком  коме су присуствовали начелници штабова за ванредне ситуације Шумадијског управног округа, општина Аранђеловац, Баточина, Кнић, Лапово, Рача и Топола, припадници Ватрогасно спасилачке бригаде, представници Одељења за управљање ризиком и Одсека за управљање ризиком, председавао је Дамјан Срејић, заменик команданта Градског штаба за ванредне ситуације града Крагујевца. Обележавању Међународног дана цивилне заштите присуствовала је Биљана Илић Стошић, начелница Шумадијског управног округа.

Цивилна заштита представља организован одговор државе на опасности које угрожавају становништво, материјална добра и животну средину у случају ванредне ситуације, а која превазилази могућности редовног деловања надлежних органа, рекао је у уводном обраћању Срејовић.  Обележавањем овог дана, Министарство унутрашњих послова Републике Србије, Сектор за ванредне ситуације, Управа за ванредне ситуације у Крагујевцу и јединице локалних самоуправа са подручја Шумадијског управног округа желе да афирмишу значај цивилне заштите и утичу на подизање нивоа свести о значају припремљености свих сегмената друштва за реаговање у ванредним ситуацијама, познавању безбедносних и заштитних мера у случају елементарних непогода, техничко-технолошких и других несрећа и опасности. Недавни догађаји у свету су нам показали значај цивилне заштите. Град Крагујевац је увек радио на унапређењу овог  сектора како бисмо што спремније одговорили на ванредну ситуацију али је јасно да је у свему томе најважније да не будемо сами  и да делујемо заједничким могућностима, знањем и ресурсима. 

Формирањем специјализованих јединица цивилне заштите и јединица општих намена, Министарство унутрашњих послова у сарадњи са локалним самоуправама утичу на развој цивилне заштите, истакао је Зоран Кочовић, начелник Управе за ванредне ситуације.  На територији Републике Србије формирано је  111 специјализованих јединица цивилне заштите које чине 2800 припадника. На територији Шумадијског управног округа, Управа за ванредне ситуације формирала је пет специјализованих јединица цивилне заштите са 279 припадника. Сви припадници цивилне заштите пролазе кроз основну обуку и годишње тренинге како би што спремнији одговорили и  били испомоћ професионалцима  у ванредним ситуацијама, казао је начелник Кочовић.  Министарство унутрашњих послова ће, у сарадњи са свим локалним самоуправама,  наставити да јача специјализоване јединице, јединице опште намене и обучавање за деловање у ванредним ситуацијама, казао је он.

Након презентације на тему значаја, улоге и развоја цивилне заштите, на састанку су представљени  подаци о јединицама и мерама цивилне заштите као и анализа достигнутог степена развоја и организованости заштите и спасавања на нивоу Шумадијског управног округа, степена у развоју и обучености специјализованих јединица цивилне заштите и припремљености локалних самоуправа за реаговање у ванредним ситуацијама. У наредном периоду, закључено је на састанку,  јединице локалних самоуправа са подручја Шумадијског управног округа наставиће са припремама за реаговање у ванредним ситуацијама, активно радити на формирању јединица цивилне заштите, јединица опште намене и специјализованих јединица цивилне заштите за узбуњивање као и попуну људством и материјалну попуну.