Март, месец борбе против рака током кога се обележава и Национални дан борбе против рака дојке био је повод да се на заједничкој конференцији за новинаре у згради Градске управе говори о значају превенције и скрининг програмима у установама примарне здравствене заштите. На конференцији су говорили Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту и представници Института за јавно здравље, „Заставе“ Завода за заштиту радника и Дома здравља.

Оно што је најважније је подизање свести наших суграђана о значају превенције, мењање односа према сопственом здрављу, правовремени одлазак код лекара јер се редовним скрининг прегледима за карцином грлића материце, карцином дојке, колоректални карцином од 2013. године, у нашој земљи, спроводе национални скрининзи. Јако је важно да елиминишемо факторе ризика и да се одазовемо на превентивне прегледе. Порука данашњег дана је промена наше свести и јачање наших капацитета, оснаживање, јер највећи број малигних болести откривених у раној фази је излечив – каже Гордана Дамњановић.

У свету се бележи тренд пораста обољевања од малигних болести. У Шумадијском округу забележен је 1951 случај обољевања и 858 смртних случајева у току 2020. године, каже проф. др Светлана Радевић из Института за јавно здравље. Институт за јавно здравље и Центар за промоцију здравља током читаве године спроводе бројне промотивне и превентивне активности у сарадњи са  партнерским организацијама које су усмерене ка превенцији и информисању становништва и оснаживању да преузму одговорност за сопствено здравље, да се на време јаве лекаре ради контроле здравља, ране дијагностике и правовременог лечења.

Превенција малигних болести има огроман јавно-здравствени потенцијал јер се око 80% свих малигних болести може превенирати елиминацијом и модификацијом фактора ризика међу којима су најзначајнији они фактори ризика који су везани за наш начин живота и понашања као што су употреба дувана и алкохола, физичка неактивност, гојазност, смањен унос воћа и поврћа, изложеност УВ зрачењу и загађености ваздуха. У том смислу је неопходан тимски рад свих нас на превенцији и контроли малигних болести – казала је Радевић.

„Застава“ Завод за здравствену заштиту радника је од јануара ове године укључена у организовани скрининг на рано откривање карцинома грлића материце са још 13 домова здравља са територије Шумадијског и Поморавског округа који гравитирају ка Регионалној цитолабораторији.

Оно што је наш задатак је позивање, а нарочито одазив жена старости од 25-64 године, које не морају да буду осигуране чиме повећавамо обухват те популације јер се зна да је рак грлића материце превентабилна болест уколико се дијагностикује у раној фази – каже Нада Миловановић, директорка ове здравствене установе.

Превентивни прегледи и скрининг карцинома плућа у Дому здравља Крагујевац су се због короне обављали у мањем обиму.

Пре короне смо започели причу о скринингу који ће се обављати нискодозним скенерима којим ће се откривати неке мале промене које на графији плућа не могу да буду откривене – казала је Татјана Јокић, лекар у Служби за плућне болести Дома здравља и изразила очекивање да ће ускоро отпочети и ова врста скрининга.