Након освојеног другог места у генералном пласману на регионалном такмичењу у Словенији, тим Прве крагујевачке гимназије, Лего мафија пласирао се на светско првенство Лего Лиге које се одржава од 18 до 21. маја ове године у граду Маракеш (Мароко).

Тим поводом, за чланове тима и њихове професоре одржан је пријем у Свечаном салону Градске управе који је организовала Ана Петровић, помоћница градоначелника за културу и информисање. Са овог пријема послат је и апел јавности, свима онима који желе и могу да помогну да ова екипа младих људи отпутује на првенство у Мароко где ће најбољим екипама из целог света представити пројекат „Брикетирање џибре“, са циљем искоришћавања и прераде отпада који настаје приликом печења ракије, као огревног материјала.

До светског првенства постоји једна препрека. За одлазак тима у Мароко потребно је око 1,9 милиона динара. Део средстава је прикупљен. Међутим, највећи проблем је кратак рок за уплату котизације, куповину авионских карата и плаћање смештаја који је 1. април. Тим средњошколаца из Крагујевца једина је екипа која ће представљати Србију на овом светском такмичењу у конкуренцији близу 100 екипа из целог света.

Овом приликом желим да апелујем на све људе добре воље да нам помогну. Можда је најлакше донирати путем сајта donacije.rs тако што пронађете нашу причу или директно уплатом на рачун Прве крагујевачке гимназије – објашњава Љубица Мудрић Станишковски, ментор тима.

Лего секција у Првој крагујевачкој гимназији постоји већ девет година. Ово је четврто светско такмичење на које су се пласирали.

Само такмичење се састоји из четири дела. То је робот игра, дизајн робота или технички интервју, основне вредности и пројекат. Најзанимљивији део на такмичењу је обично онај део који је отворен за публику, а то је робот игра. Деца програмирају и конструишу лего робота који за 2 мин и 30 секунди треба да скупи што већи број поена на одређеном терену. Што се тиче пројекта на такмичењу, одговарамо на годишњи изазов. Ове године је тема енергија, па они раде брикетирање коштица шљиве које се може користити за огрев. Последњи део такмичења су основне вредности где се оцењује како они функционишу као тим као и са другим тимовима – каже Љубица Мудрић Станишковски.

Ана Петровић, помоћница градоначелника за културу и информисање такође је овом приликом упутила апел Крагујевчанима , да помогну да се прича о успеху крагујевачких гимназијалаца настави и прошири и ван Крагујевца и да ово благо које имамо буде приказано свету.

Веома сам изненађена и срећна, пропративши целу ову причу, што у нашем граду живе овакви млади људи који су препознали најбољи, једини и прави пут за живот и за будућност, да се баве науком – каже Ана Петровић.