У организацији Канцеларије поверенице за заштиту равноправности и Популационог фонда УН у Србији, за ученике виших разреда основне школе и средњошколце у Крагујевцу одржана je  радионица на тему Заштита од дискриминације и различитих облика насиља  која се у шест локалних самоуправа одржава у оквиру кампање  „Твоје тело је твоје. И на нету и у стварном свету“.

Циљ кампање је подизање свести о родно заснованом насиљу почињеном посредством технологије и његовим последицама.

Град Крагујевац, као добитник признања равноправности и једнаких могућности за 2022 годину, први је град у Србији где се одржава радионица у оквиру кампање „Твоје тело је твоје. И на нету и у стварном свету“ коју спроводи Канцеларија поверенице за заштиту равноправности  а циљ је превенција и спречавање свих облика насиља и дискриминације, каже др Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравство и социјалну заштиту која је у име града поздравила учеснике и панелисте. Она је подсетила је Град Крагујевац током прошле године реализовао бројне активности кроз ЛАП за родну равноправност и у том интезитету ће бити настављено и ове године. Поред тога, данас је значајан дан јер ће се у Крагујевцу одиграти низ важнихдогађаја  везаних за заштиту од насиља, сајбер насиља, злостављања и њихову превенцију и спречавање, истакла је др Дамњановић и најавила формирање координационог тела које ће окупљати професионалце у систему и заитересоване стране. Актив педагога и психолога града Крагујевца је већ одржао састанак са предлогом мера, а Дом здравља отворио телефонску линију Саветовалишта за подршку. Сваки корак и мера коју реализујемо је наша намера да се врате породичне традиционалне вредности и васпитање као и пружање свеобухватне подршке која ће се кроз будуће пројекте остварити, истакла је др Дамњановић, чланица Градског већа.

У оквиру кампање  бодирајт који су спровели Популациони фонд у сарадњи са Канцеларијом поверенције, раније су одржане обуке за вршњачке едукаторе  и данас они своје вршњаке обучавају да препознају насиље путем технологија, објашњава Богдан Бањац, самостални саветник у Канцеларији поверенице за заштиту равноправности. Циљ је да радионицама обухватимо што већи број младих који су свесни опасности које вребају  на интернету и механизама заштите, коме да се обрате када се то догоди. Бањац је подсетио да је преведен са енглеског  и доступан Појмовник насиља који је део глобалне кампање бодирајт. Следећа радионица ће бити одржана у Врању, најавио је Бањац.

Кампања, која је Србији започета у новембру 2022. године, од ове године бавиће се активним укључивањем младих у шест јединица локалне самоуправе у препознавању феномена злоупотребе и насеља путем интернета и ширењу знања о начинима превенције и заштите. На овај начин млади ће се упознати са различитим облицима насиља, али и темом дискриминације.