Министар за јавна улагања у Влади Републике Србије, Марко Благојевић, у оквиру посете Крагујевцу, обишао је клизиште у Грошници и Левачку улицу у којој је највећи број домаћинстава претрпео штету од поплаве. Благојевић је рекао да су оштећени и срушени стамбени објекти први приоритет након ових поплава, и да очекује да би исплата помоћи државе за санацију штете домаћинствима могла да отпочне средином јула, након што комисије на терену заврше неопходне процедуре које се односе на процену и категоризацију штете.

Очекујем да ће помоћ, с обзиром на све кораке који треба да буду предузети, почети да се исплаћује средином јула. И оно што преко тога можемо да урадимо је сређивање корита реке Лепенице на овом месту, како би спречили да све оно што сада радимо и што ће бити уложено у обнову овде, буде иложено ризику од неког новог плављења. Уложићемо новац и у превентивну инфраструктуру за заштиту од плављења, на овој и на другим деоницама у Крагујевцу и бројним другим широм наше земље – казао је Благојевић.

Од 2014. године када су Србију задесиле велике поплаве, држава је преко Канцеларије за обнову, касније Канцеларије за јавна улагања уложила око 20 милијарди динара у заштиту од поплава, у радове на 786 локација у 98 локалних самоуправа, на шта треба додати и она средства која представљају редовне буџете водопривредних предузећа.

Процена штете након поплаве која је задесила Србију пре недељу дана је још у току. До сада је пријављено око 1600 оштећених стамбених објеката.

Градоначелник Никола Дашић захвалио се свим градском комуналним службама које су непрекидно на терену и помажу грађанима у рашчишћавању, као и припадницима крагујевачког Сектора за ванредне ситуације који су у току ноћи када се догодила поплава спашавали људе чамцима.

Оно што смо чули од министра Благојевића је да ће држава упутити помоћ у Крагујевац. Веома је важно да, уколико постоји још неко ко није пријавио штету на свом објекту то учини у згради Градске управе, на кружном шалтеру или путем телефона 505 800, да би комисија могла да изађе на терен и утврди категорију штете - казао је градоначелник Дашић.