Крагујевац је једна од 52 локалне самоуправе која је добила средства за унапређење мера популационе политике преко Министарства за  бригу о породици и демографију. Тим поводом министарка Дарија Кисић данас је посетила јаслице „Шврћа“ ПУ „Ђурђевдан“ где ће бити замењена комплетна столарија, Дом здравља Крагујевац и породицу Миловановић која је остварила субвенције за куповину прве непокретности, што је такође једна од  мера подршке породици овог министарства.

Крагујевац је град који је пример одличне праксе, подршке породицама, нарочито породицама са децом, град чије су мере популационе политике на највишем нивоу, а Министарство за бригу о породици и демографију је ту да заједничким активностима урадимо све како бисмо побољшали демографску слику у нашој земљи. Крагујевац је један од 52 локалне самоуправе која је добила средства из нашег министарства. Укупна средства која су распоређена за мере популационе политике су 400 милиона динара. Крагујевац је добио нешто мање од 15 милиона динара и ова средства ће да буду усмерена на замену столарије у јаслицама „Шврћа“, док ће део средстава бити усмерен ка Дому здравља и мерама које су усмерене ка унапређењу репродуктивног здравља жена – казала је Кисић.

Посета министарке Дарије Кисић, део је континуиране и дугорочне сарадње, казао је градоначелник Никола Дашић.  Заједно проналазимо све могуће начине да уложимо у развој и подршку деци и родитељству. Град субвенционише боравак деце са 80% од тржишне цене у приватним вртићима. Ове године градимо један вртић у Ердечу капацитета 270 места, још један је у плану капацитета 120 места, субвенционишемо градски превоз за све ученике са око 700 милиона динара, финансирамо вантелесну оплодњу итд. Чинимо све што је у нашој моћи да би нас било више, да сачувамо и помогнемо породицама, а у томе нам је министарка Кисић неизоставна подршка – казао је Дашић.

Министарка Кисић, у пратњи градоначелника Николе Дашића и Сање Туцаковић, чланице Градског већа за локалну самоуправу посетила је породицу Јасминe Миловановић, мајке троје деце која је остварила субвенцију за куповину прве непокретности што је још једна од подстицајних мера овог министарства.

Ова мера се примењује од 1. јануара 2022. године, а Јасмина Миловановић из Крагујевца је једна од 300 мајки из Србије која је остварила право на субвенцију од 20% процењене вредности некретнине за куповину првог стана. Министарка Кисић је овом приликом позвала све мајке, које испуњавају услове, да аплицирају за овај вид државне подршке, која је једна од пронаталитетних мера коју Србија примењује.Градоначеник Крагујевца Никола Дашић рекао је да је субвенција за куповину прве некретнине одлична мера за подстицај наталитета, која је пример за читав свет.