Свечани пријем за групу најбољих ученика основних школа из Питештија која ће наредних десет дана боравити у Крагујевцу и на Златибору у оквиру традиционалне летње размене наша два побратимска града, приређен је данас у згради Града. У име града, ученике и професоре из Питештија поздравио је Душан Алексић, члан Градског већа за образовање.

Група ученика из Питештија у пратњи својих професора од данас борави у Крагујевцу неколико дана, након тога ће отићи на Златибор где ће провести недељу дана, док је истовремено наша делегација из Крагујевца јутрос отпутовала за Питешти где ће такође боравити неколико дана, након чега ће бити њихови гости на Црном мору. Они су се срели, мало разговарали, и после десет дана ће се срести поново, разменити утиске. Тада ћемо уприличити пријем за наше ученике како бисмо чули њихове утиске и искуства која носе са путовања по Румунији. За нас је свака прекогранична сарадња изузетно значајна, пре свега са земљама из Европске уније са којима можемо да партиципирамо у заједничким пројектима – казао је Алексић.

Сарадња са побратимским градом Питештијем има најдужу традицију, траје више од пола века. Отпочела је као као сарадња у области образовања и размене ученика а затим се проширила и на друге области што повезаност наша два града чини још чвршћом.

Ово је први пут да сам у Србији, каже Симона Марија Митрој, професорка из Питештија.

Велико ми је задовољство да пратим ову групу ученика која ће у вашој земљи боравити десет наредних дана и имаће прилике у том периоду да употпуни своје „пртљаге“ који су већ пуни и образовања и културе, новим сазнањима, новим искуствима која ће понети иѕ ваше земље и надам се да ће бити врло лепа и да ће им значити за будућност.

Надам се да ће се и духовно надограђивати на овај начин, а као што је и споменуто током пријема, велику наду полажемо у будућност и неговање наших односа који ће даље развијати и продубљивати ову сарадњу – казала је Симона Марија Митрој.