У оквиру пројекта „Повећано запошљавање жена 45+ кроз родно одговорне политике запошљавања“ које спроводи удружење „Жене на прекретници“ из Београда са партнерским организацијама, у згради Градске управе одржан је састанак на коме су представници институција и локалне самоуправе разговарали о реализацији мера предвиђених Локалним акционом планом за родну равноправност града Крагујевца и проблемима са којима се суочавају жене старије од 45 година у потрази за послом. У име Града Крагујевца састанку су присуствовати чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту, Гордана Дамњановић и члан Градског већа за привреду, Радомир Ерић.

Циљ данашњег састанка је усаглашавање потреба послодаваца и незапослених жена старијих од 45 година, пре свега имајући у виду да старија женска популација има знања, вештине и умеће да обавља све послове за које жене конкуришу. Такође, оно што је јако битно је да оне никада не беже од додатних обука, преквалификација, доквалификација, дакле спремне су да уче и да се прилагоде траженим радним местима – казала је Снежана Милисављевић из Удружења „Путоказ“.

Удружење „Путокоз“ Крагујевац је захваљујући доброј сарадњи са локалном самоуправом, пре свега са ресором за социјалну политику и ресором за привреду, успело да у Локалном акционом плану ѕа родну равноправност града Крагујевца за период 2022-2024. године, жене старије од 45 година буду препознате као теже запошљива категорија и самим тим обухваћене мерама економског оснаживања рањивих категорија жена.

Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту истакла је да је Град Крагујевац једна од првих локалних самоуправа која је још 2013. године усвојила Европску повељу о родној равноправности и принципе родне равноправности инкорпорирала у своја стратешка документа.

У Локалном акционом плану за родну равноправност 2022-2024, жене старије од 45 година су препознате као теже запошљива категорија, са конкретним мерама и активностима. Данашњи састанак је организован са циљем да се на локалном нивоу успостави дијалог  свих заинтересованих партнера како би се отворено разговарало о проблемима запошљавања жена старијих од 45 година и мерама које би могле да допринесу повећању њихове конкурентности на тржишту рада – казала је Дамњановић.

Радомир Ерић, члан Градског већа за привреду казао је да град већ дужи низ година предузима активне мере запошљавања теже запошљивих лица у сарадњи са Националном службом за запошљавање.

Кроз активне мере запошљавања, предвидели смо да жене које имају програме самозапошљавања, отварања нових привредних субјеката, агенција, бивају другачије бодоване односно имају повољнији статус за добијање средстава ѕа отпочињање сопственог посла. Мислим да смо на добром путу да у сарадњи са НСЗ и државом барем умањимо тај број незапослених жена из категорије 45+ - казао је Радомир Ерић.