У Крагујевцу је синоћ почео први међународни фестивал фолклора ЕСТАМ. Разноврсност традиционалног плеса, мелодија, раскошних костима латиноамеричких и ансамбала са Балкана, довели су свет у Крагујевац спајајући све универзалним језиком пријатељства.

Добродошлицу гостима из Мексика, Колумбије, Чилеа, Бугарске и Србије пожелео је градоначелник Крагујевца Никола Дашић истичући да Србија и Крагујевац с поносом деле своју отвореност према другим културама.

Овај фестивал је велико богатство за град Крагујевац и за све нас. Захваљујући се СЦК Крагујевац као организатору, градоначелник Дашић је истакао да се Србија, земља богатог културно-историјског наслеђа, кроз историју сусретала са европском и орјенталном културом и да је све то нашу културу учинило богатијом и разноликијом. Фестивал који окупља ансамбле из читавог света је прилика да уживамо у богатству те разноликости али ће свакако допринети и ширењу духа заједништва. Надам се да је ово први у низу све већих фестивала који ће публика у Крагујевцу моћи да види, казао је градоначелник Дашић.  

Гостовање СКЦ ансамбла ''Светозар Марковић'' на ЦИОФФ-овим фестивалима широм света, родила је идеју о овом фестивалу, каже Ивана Мараш, директорка установе културе. Сматрали смо да ће овакав фестивал употпунити наш програм којим се трудимо да представимо како савремене тако и традиционалне форме стваралаштва и тиме допринесемо културној разноликости у Крагујевцу, истакла је Мараш и захвалила се  на подршци председнику ЦИОФФ-а Србије Драгану Ђорђевићу и Граду Крагујевцу који је идеју препознао и подржао да уопште дође до његове реализације.

ЕСТАМ је један од тринаест фестивала у Србији у оквиру ЦИОФФ-а, каже директор ЦИОФФ-а Србије, Ђорђевић. Град Крагујевац треба да има један овакав фестивал јер, поред осталог, има и све услове које ЦИОФФ прописује за одржавање. Надам се да је ово први у низу фестивала и да ће у наредним годинама да расте а да ће публика у Крагујевцу моћи да гледа фолклоре из целог света, обичаје, музику, културу.

Миљан Бјелетиић, члан Градског већа за културу је казао да је одржавање ЕСТАМ-а у Крагујевцу поред Града подржало и Министарство културе и да је један од значајнијих фестивала који се налази на листи фестивала Националне селекције Међународног савета организатора фестивала фолклора и традиционалне културе ЦИОФФ, организације која броји око 90 земаља чланица, међу којима је и Србија, а која ужива подршку УНЕСКО посебно у области заштите нематеријалне културне баштине. Културна сцена Крагујевца овим фестивалом постаје богатија за још једну нову манифестацију атрактивну за све циљне групе, казао је Бјелетић.

Пре наступа у Великом парку, учесници фестивала у костимима и традиционалним ношњама прошли су дефиле централним улицама града. У организацији СКЦ Крагујевац, ЕТСАМ фестивал се од 29. јула до 1. августа одржава на неколико различитих локација. Вечерас ће бити део привредно - туристичке манифестације Шумадијски дани шљиве у Страгарима. У понедељак, 31. јула фестивал ће бити одржан на Мећавнику, у Дрвенграду а гостовање у Србији завршиће наступом у Великом парку одакле је и кренуо у уторак, 1. августа од 20.30 сати.