Поводом обележавања Светског дана борбе против трговине људима – 30. јула, у вртићу „Наша радост“ одржана је радионица „Миша и Маша“ намењена предшколцима. Одржавању радионице која се спроводи у сарадњи са Црвеним крстом Крагујевца, присуствовала је Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту.

Ово је само једна од активности коју спроводи Одељење за људска и мањинска права, родну равноправност и превенцију трговине људима града Крагујевца како би се скренула пажња, подигла свест и информисала јавност о проблему трговине људима.

Врло смо активни када је ова тема у питању и јако нам је важна безбедност, заштита, превенција и информисање, пре свега деце, а затим и жена и мушкараца. Стереотип је да жртве трговине људима могу бити само жене. Међутим, врло лако и мушкарци могу бити жртве трговине људима, а најосетљивија категорија су деца. У том смислу смо током претходне године одржали неколико едукативних скупова, потписали протокол о сарадњи са господином Игором Јурићем и његовом фондацијом јер мислим да су они лидери када се тиче информисања младих о опасностима које вребају са друштвених мрежа – казала је Дамњановић.

Активности ове врсте реализују се у свим вртићима Предшколске установе „Нада Наумовић“, а тема о којој данас говоримо деци није страна, каже Анђелка Симоновић, васпитач и руководилац вртића „Наша радост“.

Волонтери Црвеног крста су са децом из вртића „Наша радост“ разговарали о томе како да се понашају у одређеним ситуацијама,  кад су сами код куће, када им непозната особа понуди неки поклончић, слаткиш, како да се понашају на јавном месту, како да се заштите.