Град Крагујевац убрзано расте и развија се, а у прилог томе говори и чињеница да је у протекле три године издато преко хиљаду грађевинских дозвола за стамбене и пословно-стамбене објекте, казала је у изјави за РТК, Маја Ангеловска, чланица Градског већа за комуналне делатности која је истакла да су у складу са тим а због повећања безбедности грађана и уређености града, донете измене и допуне Одлуке о комуналном реду. Приликом доношења измене и допуне ове одлуке руководили смо се најчешћим примедбама и сугестијама наших суграђана, додала је она и истакла да од јула када су усвојене измене и допуне, комунална инспекција врши појачан надзор над поштовањем одредби. Тренутно су предмет контроле 43 активна градилишта у ужем центру града. Након пописаних градилишта попуњене су чек листе о испуњености обавеза инвеститора о комуналном реду и урађени записници о затеченом стању. Тренутно  се раде решења којим се налажу мере и рокови за поступање. Процењује се да ће најдужи рокови бити за постављање ограда, а најкраћи за депоновање отпада и подношење захтева за привремено заузеће јавне површине. По истеку рокова вршиће се контролни преглед а уколико се утврди да нека од наложених мера не буде реализована, подносиће се прекршајни налози. Одлуком је предвиђено 19 обавеза и за свако супротно поступање предвиђена је казна у износу од 50 хиљада динара за правно лице, казала је Ангеловска.

Ангеловска је навела само неке од обавеза инвеститора како би током градње више водили воде рачуна и допринели бољој уређености града, јавних површина, изгледу и безбедности градилишта.

Инвеститори имају обавезу да око својих градилишта поставе ограду која мора да буде од чврстог материјала, статички стабилна и која не сме да буде транспарентна. Ако се поставља градилишна скела преко ње  мора да се постави заштитни прекривач, ако су скела и ограда видљиве са јавних површина мора бити у уредном и чистом стању, објашњава Ангеловска, чланица ГВ. Изменом и допуном Одлуке предвиђено је да скелом или оградом инвеститор може да заузме јавну површину до метра од парцеле на којој гради и то на основу одобрења и уз обавезну скицу, односно 1, 6 метара слободног тротоара за пешаке. Ако инвеститор начини штету на јавној површини скелом, оградом или тежином грађевинских машина, мора одмах да је санира и врати у уредно и проходно стање. До сада су инвеститори имали обавезу да грађевински отпад и шут депонују у специјализоване, изнајмљене контејнере или га одмах одложе на депонију. Како би било још прецизније прописано је да инвеститори,  грађевински шут или отпад не бацају у контејнере намењене за одлагање отпада грађана.

Очекујем сарадњу инвеститора јер сви имамо исти циљ а то је лепши, уређенији и сигурнији град Крагујевац. Уколико не будемо наишли на разумевање од стране инвеститора бићемо принуђени да повећамо новчане казне, закључила је Маја Ангеловска, чланица ГВ.