Званична сарадња Града Крагујевца, предузећа еКГ ИнфоДата са компанијама Провиденс, званично ауторизоване агенције за развој пословања, односе са медијима и јавношћу и посебне пројекте компаније Ракутен Viber у Србији и Just Start из Ниша, резултирала је креирањем Viber Chatbot сервиса града Крагујевца који је данас представљен на конференцији за медије у просторијама ИнфоДата центра.

Viber Chatbot сервис града Крагујевца је само још један корак у унапређењу рада локалне самоуправе односно транспарентности  рада и комуникације са грађанима. Реч је о интерактивном сервису инкорпорираном у једној од најзаступљенијих комуникационих платформи у Србији, Viberu, путем којег грађани на најбржи могући начин могу доћи до жељених информација, каже Сања Туцаковић, чланица Градског већа за локлану самоуправу. На располагању је девет менија са актуелним сервисним инфомацијама, информацијама из културе, спорта, а директно се приступа и званичном сајту града и сајту културакг, спроводе се анкете, квизови за грађане. Посебно су интересантни бесплатни интерактвини стикери са мотивима и обележјима Крагујевца чијим се преузимањем аутоматски приступа вибер групи. Туцаковић је истакла да је пре десет дана на апликацији било 60 корисника а увођењем стикера уз помоћ и подршку Vibera, број корисника је порастао на нешто више од шест хиљада. Преузимање стикера је најбржи начин за приступање апликацији поред позива у групу из контаката са телефонског именика. Очекујем да ће сервис врло брзо достићи свој максимум и грађани ће на најбржи могући начин доћи до најновијих информација, рекла је чланица Градског већа. Она је подсетила да је пршле године постављен нови званични  сајт града и сајт култураКг. Град Крагујевац је и добитник награде за најбољу локалну самоуоправу од стране СКГО за софтверску апликацију eKGgrađanin за пријављивање проблема, предлога и сугестија као и за апликацију лична карта месних заједница где су смештени сви подаци о месним заједницама, казала је Туцаковић.

Зоран Ђоровић, директор еКГ ИнфоДата је презентовао апликацију истичући да је веома једноставна за употребу, не захтева додатно инсталирање јер  је интегрисана у Viberu i долази се врло једноставно укуцавањем у претраживачу City and Ме Кг или преузимењем бесплатних стикера из продавнице стикера.

Вук Брајовић, директор агенције „Провиденс“ је истакао да је Вајбер је веома поносан на чињеницу да у срцу информатичког система наше земље успостављена овако динамична, свеобухватнуа и корисна сарадња са градом Крагујевцом и његовим грађанима путем омиљене апликације за размену порука Ракутен Вајбер.

Viber Chatbot сервис града Крагујевца је резултат прве званичне сарадње са једном локалном самоуправом у Србији који је информативан, интерактиван и у сагласности са захтевима модерног времена и актуелних комуникацијских трендова путем којег грађани могу да се информишу о свему што је важно за Крагујевац, да прате културна, политичка, економска збивања, комуналне активности, али и да путем рубрике за интеракцију остваре двосмерну комуникацију, дају мишљење, предлоге по бројним питањима која су важна за функционисање града Крагујевца и да на динамичној платформи као што је вајбер имају комуникацију са надлежнима у граду и тиме допринесу бољитку свог града, казао је Вук Брајовић и истакао да сервис може да се ажурира, да се убацују нове функционалности. Сигурни смо да ће и грађани кроз поменуту интеракцију дати сијасет добрих предлога како би Сити енд ми града Крагујевца могао да се унапреди и обогати у наредном периоду.

Поред представника локалне самоуправе, конференцији је присуствовао Бранко Крсмановић, представник компаније „Јуст старт“ из Ниша која је направила Четбот. Реч је о интерактивном сервису инкорпорираном у апликацију Viber, а истовремено функционише и на Андроид и иОС уређајима. Интерфејс Chatbota под називом „City анд ме КГ“ је веома интуитиван и лак за сналажење, тако да корисници кроз систем менија веома брзо долазе до жељене информације, а вести се дневно ажурирају, казао је Крсмановић  један од креатора.

Имплементацију пројекта је водило Привредно друштво еКГ ИнфоДата, а наручилац посла у име града је Градска управа за послове органа града, која је за израду Chatbot платформе у поступку набавке изабрала фирму ЈУСТ СТАРТ из Ниша, са којом је остварена изузетна сарадња и позитивна искуства.