На акумулацији Водојажа припадници Управе за ванредне ситуације, Ватрогасно спасилачке бригаде, припадници спасилачких тимова за спасавање и рад на води и за спасавање из рушевина, Добровољног ватрогасног друштва, стручне службе Завода за ургентну медицину, волонтери ГО Црвеног крста, у присуству градоначелника Крагујевца Николе Дашића и начелника Управе за ванредне ситуације Зорана Кочовића, извели су показне вежбе заштите и спасавања. Симулације спасавања из воде, пожара, земљотреса и рушевина, редовне су  вежбе и обуке али овога пута поводом обележавања Дана Сектора за ванредне ситуације. 

Припадници Ватрогасно спасилачке бригаде и Управе за ванредне ситуације, Добровољног ватрогасног друштва, стручни тимови Завода за ургентну медицину и волонтери Црвеног крста су један тим, нераскидиви су део једног система који одлично функционише а то су показали данашњим показним вежбама заштите и спасавања, а само су део свега што раде у реалним ванредним ситуацијама, казао је градоначелник Никола Дашић. У светлу свега што се дешава и у свету и код нас претходних година, истакао је градоначелник Дашић, од изузетног је значаја висок степен увежбаности ових екипа а данашњим симулацијама смо могли у то и да се уверимо, оценио је он.  

Специјалистички тимови Управе за ванредне ситуације били су део националног тима за помоћ наше државе у непогодама у Турској, Грчкој и ванредним ситуацијама  ван нашег округа, подсетио је градоначелник и истакао да су током недавних поплава спасили 15 особа међу којима и једно дете.  Њихов посао је и нама и њима на понос, веома важан, одговоран и изнад свега хуман посао и истовремено порука грађанима да буду безбрижни, поручио је градоначелник Дашић.

На данашњој вежби ''Водојажа 2023'' у више сегмената показали смо ватрогасце спасиоце, специјалистичке тимове за рад на води и за спасавање из рушевина. Видели смо спасавање особе заробљене у чамцу, спасавање особа са висина, из урушеног објекта, а симулирали смо и урушавање бране од земљотреса као и спасавање самих ватрогасаца, казао је Зоран Кочовић, начелник Управе за ванредне ситуације. Поред редовних обавеза и задатака, према плану Министарства унутрашњих послова радимо и редовне обуке, вежбе како бисмо усавршили знање и били што оперативнији на терену. Кочовић је рекао да ће током ове недеље бити изведено шест показних вежби, у Аранђеловцу, Баточини, Рачи, Тополи, Гружи и Крагујевцу.  

Сектор за ванредне ситуације у Крагујевцу је основан 2009. године и данас броји око пет хиљада припадника, обучених људи увек спремних да дају одговор на било коју ванредну ситуацију или догађај. Од почетка године до 1. септембра укупан број интервенција припадника Сектора за ванредне ситуације је  1001 интервенција што је просек за шумадијски управни округ а углавном се ради о пожарима у стамбеним објектима и на отвореном.