Поводом јубилеја 200. година од рођења кнеза Михаила Обреновића, у оквиру манифестације Дани кнеза Михаила, у организацији Центра за научноистраживачки рад чији су оснивачи САНУ и Универзитет у Крагујевцу и Одељења историјских наука САНУ, у Свечаној сали Универзитета у Крагујевцу, одржан је научни скуп Кнез Михаило Обреновић – време, живот, дело.

На свечаном отварању научног скупа у име града обратио се градоначелник Крагујевца Никола Дашић, који је истакао да се Година посвећена кнезу Михаилу обележава низом културних дешавања којима Крагујевац одаје почаст династији Обреновић.

Научни скуп Кнез Михаило Обреновић – време, живот, дело је прилика да истражимо и анализирамо наслеђе кнеза Михаила, његове политичке визије, реформе које је спровео и његову улогу у обликовању Србије тог времена. Такође, скуп ће нам дати одговоре како се Михаилово наслеђе рефлектује на савремено друштво и политику, како његове идеје и достигнућа могу да инспиришу будуће генерације. Кроз размену идеја, научних радова и дискусија, надам се да ћемо дубље разумети утицај кнеза Михаила Обреновића на развој Србије, што ће бити значајан допринос очувању и преношењу његовог наслеђа на будуће генерације, поручио је градоначелник Дашић и учесницима пожелео успешан и плодоносан рад.

У име организатора у уводном делу говорили су академик Миодраг Марковић, потпредседник САНУ за друштвене и хуманистичке науке, академик Милош Ђуран, управник Центра за научноистраживачки рад САНУ, проф. др Биљана Петровић, проректор за научноистраживачки рад.

О Државничкој личности кнеза Михаила у уводном делу говорио је академик Славенко Терзић, председник Одбора за организацију скупа. На седницама научног окупљања у некадашњем престоном граду Србије и родном граду кнеза Михаила, учествовали су научници и истраживачи из различитих историографских дисциплина са Филозофског факултета у Београду и Историјског института у Београду, Филозофског факултета у Новом Саду, Факултета драмских уметности у Београду, Музеја рудничко-таковског краја из Горњи Милановац, Народног музеја у Чачку и Народном музеја у Крагујевцу, као и Управа за сарадњу са црквама и верским заједницама, Министарство правде Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама, Министарства правде. Најновија истраживања еминентних стручњака дају нова виђења живота кнеза Михаила, државничког и политичког делања, утицаја на културну и националну политику кнежевине као и резултате проучавања делатности његових истакнутих савременика и неких видова перцепције кнежеве личности у савременом друштву.

У уметничком делу програма наступале су проф. мр Марина Трајковић Биџовски, сопран и проф. др Сања Вукосављевић Миленић, пијанисткиња.