Представници стручних служби Градске управе и Зоран Павловић координатор за ромска питања посетили су данас три ромска насеља, Лицику, Ердеч и Бресницу, како би заинтересованим грађанима приближили информације о подношењу захтева за привремено прикључење на електроенергетску мрежу, гасну мрежу и/или мрежу даљинског грејања, водовод и канализацију незаконито изграђених објеката.

Суштина је да се доступност информације, која је предуслов за остале активности ,приближи ромским заједницама како би могли да остваре своја права и искористе могућност привремених инфраструктурних прикључака. Будући да највећи део ромске заједнице живи у нелегализованим објектима, Зоран Павловић, координатор за ромска питања, каже да је ово је прилика да се неки од проблема реше, истичући да су два највећа канализација и прикључак на даљинско грејање. Питања су различита, али полазимо од оних заједничких, везаних за насеље јер је важно да знају да  могу да искористе ову могућност и да су град и стручне службе спремни да помогну како би заједнички решили проблем.

Ивана Тодоровић, заменица вд начелника Градске управе за имовинске послове и урбанизам каже да је у овим насељима више стотина нелегалних објеката и да су на терену затекли велико интересовање мештана. Посетили смо ромска насеља како бисмо информисали и на неки начин приближили прописану процедуру за привремено прикључење нелегалних објеката на комуналну инфраструктуру и са захтевима на лицу места суграђанима објаснили шта им је од документације потребно, да би у прописаном року, до 15. октобра остварили своје право, рекла је Ивана Тодоровић.

Према њеним речима за првих пет дана од почетка рока за пријаве, на шалтер Градске управе је дошло преко две хиљаде грађана да се информише а више од 300 захтева је примљено.

Иначе, грађани који живе у нелегалним објектима ће моћи до 15. октобра 2023. године, да искористе могућност подношења пријава за прикључење на струју, грејање, воду и канализацију путем формулара који могу да преузму на шалтеру Градске управе. Ова погодност омогућена је на основу Уредбе о начину, условима и поступку за привремено прикључење на електроенергетску мрежу, гасну мрежу и/или мрежу даљинског грејања, водовод и канализациjу незаконито изграђених објеката, коју је Влада Републике Србије крајем августа усвојила.