Предавање Причај ми! у организацији Канцеларије за младе, Омладине ЈАЗАС-а и Института за јавно здравље у оквиру Фестивала менталног здравља, намењено средњошколцима, одржано је данас у згради Градске управе. Поводом обележавања Светског дана менталног здравља предавању је присуствовало више од 200 ученика из четири средње школе. Са психолозима и педагозима разговарали су на тему емпатије, која је и централна тема Фестивала а ком се град Крагујевац придружио ове године.  

У име града младе је поздравио председник Скупштине, Мирослав Петрашиновић. Он је истакао да је емпатија најпрецизнија дефиниција онога што је данас, након пандемије која је за нама, последица ратних околности у земљама у окружењу и немилих догађаја који су задесили нашу земљу али и сваког појединца, свима потребно. У овим временима изазова, можда више него раније, препознајемо значај менталног здравља и повезаности са општим здрављем, казао је председник Петрашиновић и позвао младе да причају о темама које их интересују са родитељима, професорима, друговима, јер само тако могу да разбију предрасуде и развију емпатију и повезаност. То је, поред учења, школских обавеза и лепог дружења, ваш задатак, поручио је председник Петрашиновић.

Стефан Јовановић, помоћник градоначелника за омладину и сарадњу са Универзитетом је подсетио да Град Крагујевац већ другу годину за редом подржава пројекат  Омладине ЈАЗАС-а Причај ми! а да је ове године прикључен Фестивалу менталног здравља. Реч је о веома значајном пројекту у чијем фокусу су млади и ментално здравље младих људи. Превенција  је данас јако битна јер живимо у ери дигиталних друштвених мрежа на којима се млади представљају у најлепшем светлу, а свакодневица носи различите изазове на које млад човек понекад и не уме да одговори. Предавањима  као што је Причај ми! младима пружамо велику подршку, закључио је Јовановић, помоћник градоначелника.  

Предавање је одржала Наташа Бузаџић, педагог и координаторка пројекта Причај ми! Омладине ЈАЗАС-а.

У организацији Канцеларије за младе и Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, за ученике  7. и 8. разреда основних школа, одржан је округли сто на тему ''Хајде да разговарамо, ниси сам/а'', а у ОШ ''Мирко Јовановић'' одржана је интерактивна радионица на којој су студенти ФМН ученике петог разреда  упознали са појмовима  менталног здравља, здравих навика и емоционалног функционисања.