Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић са председником Привременог органа Града Крагујевца Николом Дашићем, ректором Универзитета проф. др Ненадом Филиповићем и директором УКЦ Крагујевац Слободаном Милисављевићем обишла је завршне радове Центара изврсности чија се изградња финансира из буџета Републике Србије преко кредита Европске инвестиционе банке за истраживање и развој.

Инвестицији од 18 милиона евра назире се крај и очекујемо да усељавање почне у  априлу или мају, рекла је премијерка Ана Брнабић. Она је подсетила на све околности које су успоравале изградњу, али да држава никада није одустајала од тог пројекта. Веровали смо да је изузетно важан за развој иновација у Републици Србији и Крагујевцу, као и да га је Универзитет у Крагујевцу са читавим наставним кадром и студентима заслужио, истакла је Брнабић. У Центрима изврсности привремено ће бити смештен научно-технолошки парк чиме ће Крагујевац постати пети град у Србији који га има. Већ од првог квартала следеће године крећемо у изградњу Иновационог дистрикта поред Државног дата центра који ће комплетно бити финансиран из буџета Републике Србије, најавила је Брнабић и истакла да ће то бити један од најлепших пројеката у РС, јер је, као спој индустријског наслеђа и новог и модерног, урађен од стране домаћих младих архитеката. Са Мајнд групом разговарамо о томе да још један научно-технолошки парк који би се бавио нанотехнологијом, материјалима, савременим материјалима, ефикасношћу материјала и машинством, буде други научно –технолошки парк у Крагујевцу. Очекујем да Крагујевац настави развој који је покренут пре осам година, поручила је председница Владе и истакла да ће држава захваљујући Државном дата центру добити иновациони дистрикт а у томе нас je пожуриo амерички Oracle. Са људима из CERN-а разговарамо да у Државном дата центру буде суперкомпјутер за обраду великих подата за CERN у Женеви чиме би Србија била једна од шест земаља које то имају.

Председник Привременог органа Града Крагујевца Никола Дашић је рекао да је Универзитет један од стубова нашег града који га је кроз историју чинио већим и отварао поља на која може да се шири, а коме данас гравитира око 2,5 милиона људи из Србије. Захваљујући визији премијерке Ане Брнабић и председника Александра Вучића, Крагујевац је данас град који може да се поноси својим Универзитетом у коме могу да се спроводе озбиљни пројекти. Млади научници неће морати да иду у свет тражећи боље услове за рад, већ ће своје каријере моћи да граде управо у Крагујевцу јер им је то ова држава обезбедила, рекао је Дашић и захвалио се ректору што је Универзитет у Крагујевцу подигао на јако висок ниво.

Изразивши задовољство због посете председнице Владе и заједничког обиласка радова на изградњи Центара изврсности, проф. др Ненад Филиповић, ректор Универзитета у Крагујевцу, нагласио је да овај објекат представља једно од капиталних дела за крагујевачки Универзитет, пре свега за младе истраживаче, јер ће 11.500 квадрата решити многа питања. У делу где су наставни садржаји очекује се смештај више од три хиљаде студената, у средишњем делу ће се налазити Институт за информационе технологије и привремено, док се не изгради Иновациони дистрикт, Научно-технолошки парк, док ће део за истраживања чинити центри за матичне ћелије, биомедицински инжењеринг, функционална, морфолошка и остала биомедицинска истраживања, објаснио је ректор Филиповић.

Поред решавања стамбеног питања за више од 200 младих истраживача, Центри представљају додатни елемент за развој њихових каријера и области које негујемо на Универзитету у Крагујевцу, подсетио је Филиповић и изразио жељу да Град Крагујевац у којем се школује све више иностраних студената, заједно са Универзитетом постане прави интернационални центар.

Након обиласка Центара изврсности, премијерка Брнабић и председник Привременог органа Града Крагујевца Никола Дашић, у Ректорату Универзитета у Крагујевцу присуствовали су презентацији нових студијских програма и научних пројеката.