Прва крагујевачка гимназија добила је Мејкерс лаб, иновативни мултидисциплинарни простор у коме ће ученици и наставници истраживати, стварати, повезивати STEME области  - науку, технологију, инжењерство, уметност, математику, предузетништво. Циљ ове учионице је да кроз креативно учење ђаци стичу искуства и иновирају.

Славица Марковић, директорка Прве крагујевачке гимназије је истакла да су за опремање и отварање првог Мејкерс лаба за крагујевачке средњошколце подршку добили и од компанија различитих сектора и истакла да ће Мејкерс лаб ученицима унапредити стицање нових знања што ће резултирати још бољим резултатима а то ће оправдати указано поверење.  Да није марљивих ученика и наставника не бисмо ни имали овакав простор,  наравно као ни иницијатора Мејкерс лабова у Србији и њихових партнера, казала је директорка Марковић и захвалила се у име ученика и свих запослених у школи.

Отварању иновативног Мејкерс лаба првог у Крагујевцу а 12. у Србији, отворених на иницијативу Групе за образовање уз подршку Нордеус фондације, Центра за промоцију науке, Иницијативе ''Дигитална Србија'' и Организација Достигнућа младих у Србији, поред ученика и професора Прве крагујевчке гимназије, представника других школа и Универзитета, присуствовао је Владимир Радовановић, помоћник министарке науке, технолошког развоја и иновација у Сектору за иновације, трансфер технологије и технолошки развој, Дарко Радичанин, директор Достигнућа младих у Србији, др Марјана Бркић, в.д. директора Центра за промоцију науке , Јованка Јовановић, генерална директорка компаније Bosch Србија, Милош Ђуричанин, директор стратегије и развоја Норедеус фондације.

Прва крагујевачка гимназија једна од најстаријих образовних институција у Србији,  недавно је обележила 190 година постојања и носи епитет школе од посебног националног интереса. Данас има више од 1400 ученика, 54 одељења друштвено језичког и природно -математичког смера и 18 специјализованих одељења који прате савремене трендове као и бројне разноврсне секције.  Ученици Прве крагујевачке гимназије сваке године учествују на некој од олимпијада, остварују невероватне резултате у Лего роботици а школа сваке године реализује пројекат Парк науке и Фесивал науке.