Поводом обележавања Светског дана борбе против сиде, Омладина ЈАЗАС-а организовала је конференцију на којој  су говорили др Гордана Дамњановић, чланица Комисије за социјалну политику, здравство и образовање,  др Весна Андрејевић из Саветовалиште за ХИВ и ППБ, Института за јавно здравље Крагујевац и др Биљана Поповски  Јовичић са Клинике за инфективне болести УКЦ Крагујевац. Конференција је једна од активности у оквиру пројекта „Остани негативан“ који је подржао Град Крагујевац. Са ове конференције упућен је позив суграђанима да се придруже акцији тестирања на ХИВ, вечерас, у теретани „Парк“ у Градском дому, од 19,00 до 20,00 часова.

Град Крагујевац као потписник Париске декларације 90-90-90 изузетно је активан у овој области и поносан на своје сараднике. Институт за јавно здравље Крагујевац у оквиру кога постоји Саветовалиште за за ХИВ и ППБ и партнерске организације попут ЈАЗАС-а. Град Крагујевац је подржао пројекат „Остани негативан“ и низ година уназад има изузетну пројектну сарадњу са Омладином ЈАЗАС-а – казала је Гордана Дамњановић.

Слоган овогодишње кампање је „Нека воде заједнице“, и према речима Маје Веселиновић из Омладине ЈАЗАСА Крагујевац, јако је битно да подржимо заједнице особа које живе са ХИВ-ом и заједнице особа које су у ризику да добију ХИВ. Она је подсетила на податак да 22% ХИВ позитивних особа припада популацији од 15-20 година, због чега је неопходно да још више радимо на превенцији,на промоцији тестирања, јер је тестирање једини начин да се открије ХИВ и оно је добровољно, поверљиво и анонимно.

Др Весна Андрејевић из Института за јавно здравље, говорећи о статистичким подацима, рекла је да је од почетка тестирања у Србији регистровано 4729 позитивних, од којих је 2212 преминуло, док је у Шумадијском округу од почетка тестирања регистровано 107 позитивних особа од којих је 20 преминуло.

Као закључак ове конференције др Гордана Дамњановић је предложила нове пројектне активности на којима би се поново окупили сви партнери, као заједница, у циљу превазилажења још увек постојеће стигматизације, односно дискриминације особа које живе са ХИВ-ом, разбијања предрасуда и подршке младима кроз Саветовалиште за младе како би се што више оних који живе у ризику тестирало и сазнало свој ХИВ статус.