Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, Организација ОСИ Крагујевац је у име Савета за унапређење положаја особа са инвалидитетом града Крагујевца издала саопштење у коме се, поред осталог, каже:

„Међународни дан особа са инвалидитетом обележава се од 1992. године када је Генерална скупштина Уједињених нација усвојила резолуцију којом се све земље позивају на обележавање тог дана, са циљем да се особама са инвалидитетом омогући једнако уживање људских права и равноправно учествовање у друштвеном животу. Овогодишња тема је „Уједињени у акцији за спасавање и постизање циљева одрживог развоја за, са и од стране особа са инвалидитетом“.

У Републици Србији, Стратегијом за унапређење положаја особа са инвалидитетом за период од 2020. до 2024. године и Акционим планом од 2023. до 2024. године предвиђен је низ мера и активности чија би реализација допринела остварењу три посебно истакнута циља: повећанa друштвенa инклузијa особа са инвалидитетом, обезбеђењe уживање њихових права на пословну способност и породични живот на равноправној основи са другима и ефикасна заштити од дискриминације, насиља и злостављања, као и системско увођење перспективе инвалидитета у доношење, спровођење и праћење јавних политика.

Град Крагујевац спроводи јавне политике и предузима мере које особама са инвалидитетом на локалном нивоу омогућавају задовољавање потреба из области социјалне и здравствене заштите, образовања и запошљавања, приступачности и спортске и културне инклузије. Град Крагујевац добитник је Признања Заштитника грађана за свеобухватну приступачност 2016. и 2017.године, затим 2021.године Признања за пружање континуиране подршке свим грађанима и грађанкама током пандемије као и добитник Признања за унапређење приступачности садржаја у области културе за 2022.годину.  Локални акциони план за унапређење положаја особа са инвалидитетом на територији Града Крагујевца за период 2023 - 2025. године, као стратешки документ локалне самоуправе, који усваја Скупштина, повезује конкретне мере и акције које треба предузети да би се на одговарајући начин одговорило на потребе и права особа са инвалидитетом у локалној заједници. Најмање свака 12. особа у Крагујевцу живи са неким обликом инвалидитета. Проблеми са којима се суочавају могу се сврстати у неколико категорија: приступачност, партиципација и дискриминација, образовање, запошљавање, социјална заштита, здравствена заштита. Мере које ће Град Крагујевац предузети у наредном периоду, а које су предвиђене Локалним акционим планом, дефинисане су кроз три различита циља:

  1. Обезбеђивање пуне приступачности јавних објеката, јавних услуга, саобраћајница као и информационе приступачности и уклањање комуникацијских баријера особама са инвалидитетом
  2. Унапређење постојећих и развој нових услуга социјалне заштите за особе са инвалидитетом и децу са сметњама у развоју и инвалидитетом
  3. Укључивање особа са инвалидитетом у све аспекте друштвеног живота у заједници - политичком и јавном животу, спортским и рекреативним активностима и културном стваралаштву као и иформисање и едукација о животу и потребама ОСИ.

Неопходна је подршка и партиципација при остваривању права на рад ОСИ, а важно је остварити превенцију и заштиту особа са инвалидитетом од насиља и злостављања, посебно превенцију и заштиту жена са инвалидитетом од насиља.

У Крагујевцу се 41% ОСИ сусреће са значајним тешкоћама у образовању. Потребно је обезбеђивање адекватне додатне подршке из система образовања, здравља и социјалне заштите деци и ученицима у инклузивном образовном окружењу како би се позитивно утицало на баријере, предрасуде и неадекватан однос наставног особља и вршњака; недостатак педагошких асистената, тумача знаковног језика, личних пратиоца деце; недостатак стручних лица за додатну подршку (психолога, дефектолога, логопеда…). 

У систему здравствене заштите потребно је радити на побољшању доступности и квалитета здравствене заштите и унапређење компетенција здравствених радника и здравствених сарадника за пружање квалитетне здравствене заштите и неге особама са инвалидитетом, у складу са концептом инвалидитета заснованом на људским правима.

С обзиром на вишеструке кризе данашњег света, постизање циљева одрживог развоја је у опасности. На средини периода имплементације Агенде 2030, свет није на путу да достигне бројне циљеве одрживог развоја до 2030. За многе, напредак је или застао или назадовао испод основне линије из 2015. године. У складу са централном одредницом Агенде за одрживи развој до 2030.  да „не оставимо никога иза себе“, кључно је да се кроз сарадњу влада и јавног и приватног сектора пронађу иновативна решења и за особе са инвалидитетом како би свет учинили доступнијим и праведнијим местом”.