На конференцији организованој за младе, будуће предузетнике, у Књажевско-српском театру којом је отворен Compass фестивал, први фестивал предузетништва у Крагујевцу, говорили су успешни предузетници, представници великих компанија, академске заједнице, финансијског сектора, државних институција и локалне самоуправе. Фестивал у организацији Удружења Вибе, одржаће се од 4. до 8. децембра 2023, под покровитељством Министарства туризма и омладине РС уз подршку  града Крагујевца и Канцеларије за младе. Програм петодневног фестивала пажљиво је осмишљен да кроз активности допринесе развоју пословних вештина и знања будућих и активних предузетника.

Град Крагујевац подржава различите пројектне активности које организују удружења у циљу да младе или теже запошљива лица, што пре и што боље оспособе за тржиште рада или, уколико не могу да нађу одговарајући посао на тржишту рада, одлуче се за покретање сопственог  бизниса и предузетништво, казао је Дејан Ружић, в.д.начелник ГУ за развој и инвестиције као један од учесника конференције. Различитим програмима и субвенцијама, Одељење за локални и економски развој и привреду Градске управе подржава постојеће и новоотворене предузетничке радње. Таква подршка ће се и даље спроводити, праћењем потреба на тржишту рада и ослушкивањем потреба младих, казао је Ружић.

Говорећи о значају оваквих и сличних фестивала, проф. Милан Костић, продекан за наставу на Економском факултету Универзитета у Крагујевцу, фестивал је оценио веома корисним јер се млади повезују и међусобно размењују знања и искуства што скраћује пут до реализације и превазилажења проблема. Кроз процес образовања млади стичу одређена знања али тежимо практичној примени а фестивал је право место за то, казао је проф. Костић.  

Радећи скоро деценију са младима и пратећи њихове потребе, а  у жељи да им помогнемо да, на неформалан начин, надограде своје пословне вештине  ушли смо у нов пројекат – Compass фестивал. Надам се да су пред нама године успешних издања, казао је Лазар Делибашић, организатор фестивала  и најавио да ће наредних пет дана поред дводневне конференцији бити одржане пословне обуке у просторијама Бизнис-иновационог центра. Све  активности и обуке су бесплатне за учеснике, истакао је Делибашић.