На данашњој, другој редовној седници Градског штаба за ванредне ситуације разматрани су извештаји о тренутној епидемиолошкој ситуацији на територији града Крагујевца, о спроведеним активностима на уређењу водотокова првог и другог реда као и предлог Годишњег плана рада Градског штаба за ванредне ситуације за 2024. годину. Усвојен је и Предлог Закључка о појачаном инспекцијском надзору поводом предстојећих празника и употребе пиротехничких средстава.

Градски штаб за ванредне ситуације данас је донео решење којим се Градској управи за инспекцијске послове и комуналну милицију налаже појачани инспекцијски надзор употребе и продаје пиротехничких средстава. Градска управа за инспекцијске послове и комуналну милицију ће у складу са тим решењем, као и сваке године вршити појачану контролу и сузбијање употребе и продаје пиротехничких средстава за време новогодишњих и божићних празника. Област недозвољене продаје пиротехничких средстава регулисана је одредбама Одлуке о комуналном реду и одлуке о пијацама, а у складу са Законом о комуналним делатностима и Законом о трговини. Одредбе ових законских аката спроводи комунална инспекција у сарадњи са комуналном милицијом, а односи се на контролу ванпијачне продаје на јавној површини којом се лица која буду затечена у нелегалној и неовлашћеној продаји пиротехничких производа кажњавају издавањем прекршајног налога, а том приликом се врши и заплена затечене робе – казала је Марија Живковић, в.д заменика начелника Градске управе за инспекцијске послове и комуналну милицију и најавила да ће се појачана контрола вршити у зонама пијаца као и на осталим локацијама које су до сада познате као редовне локације на којима се појављује овакав вид продаје.

Исидора Обрадовић из Одељења за ванредне ситуације града Крагујевца  казала је да је Јавно водопривредно предузеће „Србија воде“  ове године изввршило радове на редовном одржавању водних објеката као и хитне санационе радове након поплава у јуну месецу текуће године. Радови су извршени на реци Угљешници, Сушичком потоку, Лепеници и на делу Грошничке реке, 200 метара узводно од њеног ушћа у Лепеницу. Када су воде другог реда у питању, чишћење водотокова извршено је на делу Грошничке реке, на Бресничком и Ердоглијском потоку, на Дуленској и Ралетиначкој реци у селу Велике Пчелице где је бујични водоток разрушио леви обалу корита и део саобраћајне траке који води у манастир Ралетинац.

Епидемиолошка ситуација на подручју града је стабилна. Доминирају респираторна обољења, од којих је око 30% везано за тренутну варијанту ковида. Из Института за јавно здравље упућен је позив суграђанима старијим од 65 година и пацијентима са хроничним болестима да се вакцинишу против сезонског грипа у амбулантама Дома здравља.