На Шумадија сајму данас се одржава Дан иновација у организацији овог градског предузећа и Истраживачко-развојног института за вештачку интелигенцију Србије, а под покровитељством Града Крагујевца. Посетиоци имају прилику да се кроз две панел дискусије упознају са најновијим достигнућима и трендовима из роботике и креирања виртуелних светова, све у циљу подстицања предузетништва заснованог на вештачкој интелигенцији.

Међу посетиоцима који су показали највише интересовања за ову тему нашли су се ученици ИТ одељења Прве техничке школе, студенти Економског факултета и представници стартап заједнице. Њима се у име Града обратио Душан Алексић, члан Градског већа за образовање, истакавши да је ново доба донело неопходност брзог прилагођавања технолошком напретку и усклађивања потреба у свим сферама живота како би пратили корак са временом и развојем заједнице.

Град Крагујевац снажно подржава иновације и предузетништво што и данашњим сајмом показујемо. Овакви догађаји пружају могућност да се размене искуства, идеје и пронађе начин за њихову реализацију, а овогодишњи Дан иновација је и идеална прилика да заинтересовани за оснивање стартапова добију информације везано за правне и пореске аспекте оснивања нових предузећа јер ће посебни осврт бити на пореским олакшицама. Предузетништво је покретачка снага развоја заједнице и зато се Град Крагујевац труди да подршком додатно охрабри и оснажи младе предузетнике, рекао је Алексић.

Имајући у виду развој ИТ индустрије у нашем граду, Шумадија сајам као градско предузеће које је и основано са циљем да прати развој привреде треба да организује догађаје овог типа, казао је директор Шумадија сајма, Александар Штајн, подсетивши да је Дан иновација први пут одржан прошле године. Ове године догађај је замишљен као двопанелна дискусија која треба да покрене област развоја вештачке интелигенције, као и пореске и правне аспекате отварања стартапова. Посетиоци су претежно млади људи који ће се сутра вероватно бавити оваквим активностима и зато ћемо наставити да организујемо овакве манифестације, поручио је Штајн.

Виши научни сарадник на Институту за вештачку интелигенцију Србије, Љубиша Бојић,  наглашава да данашње представљање нових достигнућа и трендова треба да инспирише окупљене младе како би размишљали у правцу креирања стартап предузећа и уопште допринели дигиталној економији битној за развој Србије.

Млади брзо усвајају знања, улазе у тај свет и креирају практична решења која ће у будућности помагати људима. Сада је отворен велики простор за развој захваљујући језичким моделима који на различите начине могу да се употребљавају у доношењу одлука, а у томе је будућност. Да се одлучивање преусмери ка вештачкој интелигенцији и да човек ради смисленије послове. Зато је потребно много улагати у развој стартап компанија, давати бесповратна средства као до сада, али и већа, казао је Бојић. Осврнувши се на брзину развоја нових технологија он је рекао да је у томе најбитније да све буде безбедно и етички и истакао да ће Република Србија бити прва држава која ће имати закон за вештачку интелигенцију у нашем окружењу будући да је прва усвојила етичке смернице за вештачку интелигенцију.